GE promite ca Alstom va ramane o companie franceza dupa preluare

Luni, 26 Mai 2014, ora 08:16
1330 citiri
GE promite ca Alstom va ramane o companie franceza dupa preluare

General Electric (GE) promite ca va mentine in Franta operatiunile din domeniul energiei nucleare ale Alstom, companie pe care incearca sa o preia intr-o tranzactie de 17 miliarde de dolari care a fost intampinata cu opozitie politica si ingrijorari privind intentiile grupului american.

"Vom raspunde revendicarilor legitime ale guvernului ca divizia de energie nucleara sa ramana o operatiune franceza, ca drepturile de proprietate intelectuala sa ramana franceze si ca exporturile sa fie protejate", a declarat la un post de radio directorul GE Franta, Clara Gaymard, potrivit Bloomberg.

Anterior, directorul general al GE, Jeffrey Immelt, a promis ca va respecta caracterul suveran al industriei energiei nucleare din Franta.

GE a acceptat recent solicitarea guvernului francez de a prelungi cu trei saptamani termenul pana la care este valabila oferta de preluare a operatiunilor Alstom din domeniul energiei.

Grupul american este totodata in discutii preliminare cu mai multe companii franceze, printre care gigantul de stat Areva, privind achizitii de active sau parteneriate, au declarat surse apropiate situatiei.

Presedintele francez Francois Hollande si ministrul Economiei Arnaud Montebourg au cerut GE sa-si imbunatateasca oferta pentru Alstom. Hollande a descris oferta actuala a companiei americane drept "inacceptabila" si a cerut garantii ca in urma achizitiei nu vor avea loc disponibilizari.

Montebourg a declarat ca ar prefera o oferta din partea grupului german Siemens. Ministrul a emis si un ordin care confera autoritatilor franceze prerogativa de a bloca cumpararea unor companii de catre investitori straini, inclusiv in sectorul energiei.

Surse apropiate situatiei au afirmat saptamana trecuta ca Siemens va hotari pana la finele lunii mai daca va face o oferta.

Compania germana a propus deja un schimb de active, oferind o mare parte din divizia producatoare de trenuri in schimbul operatiunilor Alstom din domeniul energiei. In urma unei astfel de tranzactii, Siemens ar deveni unul dintre cei mai mari producatori de echipamente pentru centrale electrice si sisteme de transmisie a energiei la nivel mondial, in timp ce Alsom ar ocupa numarul 1 global in domeniul trenurilor de mare viteza.

CEO-ul Alstom, Patrick Kron, a cerut guvernului sa sustina oferta GE, considerand ca propunerea nu ar trebui sa starneasca ingrijorare cu privire la independenta energetica a Frantei, nu va transfera puterea de decizie in afara tarii si nu va conduce la disponibilizari, deoarece operatiunile GE si Alstom din domeniul energiei nu se suprapun.

Directorul general al GE, Jeffrey Immelt, s-a aratat increzator ca grupul american va reusi preluarea Alstom anul viitor. Seful GE se va intalni miercuri cu Hollande.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#general electric, #preluare Alstom General Electric, #venituri General Electric, #actiuni Alstom , #stiri General Electric