Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

GE Energy livreaza Grupului CEZ 139 de turbine eoliene, de 347,5 MW, pentru proiectul Fantanele

GE Energy livreaza Grupului CEZ 139 de turbine eoliene, de 347,5 MW, pentru proiectul Fantanele

GE Energy livreaza Grupului CEZ 139 de turbine eoliene, cu o putere totala instalata de 347,5 MW, pentru proiectul din Fantanele, judetul Tulcea, una dintre cele mai mari ferme eoliene din Europa si cea mai mare instalatie de turbine eoliene ale GE Energy in Europa, potrivit unui comunicat al companiei. De asemenea, GE Energy va livra patru dintre cele mai puternice motoare Jenbacher "tip 6" cu gaz ale GE catre producatorul de energie S.C. Vest Energo S.A., companie ce va construi o instalatie de cogenerare de 14 MW in Bucuresti, contribuind la modernizarea regiilor de termoficare locale, a informat luni compania.


"Proiectele din Romania evidentiaza o tendinta regionala accentuata in domeniul energetic in tarile din Europa Centrala si de Est. Multe dintre acestea profita de progresele in domeniul tehnologiilor energetice, de liberalizarea sectorului energetic si de accesul la finantare pentru a moderniza infrastructura energetica existenta", a declarat directorul executiv al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI, Rod Christie.


GE va livra turbinele eoliene, modelul 2,5xl, cu o inaltime de 100 metri, un diametru al rotorului de 99 metri si cu o capacitate de 2.5 MW, catre dezvoltatorul proiectului CEZ Romania, parte a companiei cehe de utilitati CEZ. Proiectul va fi realizat langa orasul Tulcea, in Dobrogea, unul din locurile cu cel mai mare potential de energie eoliana din Romania. Fantanele va fi un proiect cu o finalizare rapida, turbinele eoliene de la GE urmand sa fie instalate si puse in functiune intre lunile aprilie si decembrie 2009, potrivit GE Energy.


Conform Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana, la inceputul anului 2008 Romania avea o capacitate instalata de energie eoliana de opt megawati. Guvernul a stabilit ca obiectiv adaugarea unei capacitati de 200 megawati pana la sfarsitul anului 2010. Proiectul Fantanele va permite depasirea acestui obiectiv la nivel national.


Proiectul Vest Energo marcheaza una dintre primele instalari comerciale ale noului model de motor J624 GS de la GE Energy, primul motor cu gaz comercial cu 24 de cilindri. Saptamana trecuta, GE Energy a anuntat ca Royal Pride Holland, unul dintre cei mai mari operatori olandezi de sere pentru cultivarea tomatelor, a inaugurat oficial primele doua motoare J624 GS pentru punerea in functiune a instalatiei de cogenerare a serelor.


Grupul CEZ, principalul distribuitor de electricitate din Europa Centrala si Continental Wind Partners LLC, un dezvoltator important de energie regenerabila, au finalizat vanzarea proiectelor eoliene detinute de CWP in Romania - Fantanele si Cogealac catre CEZ. Cele doua proiecte vor forma impreuna cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa avand o capacitate de 600 MW, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro", potrivit unui comunicat al CEZ Romania.


Proiectul va deveni operational in mai multe etape. Prima etapa a constructiei va genera 347,5 MW iar a doua etapa a constructiei va genera 252,5 MW si va fi operationala pana la sfarsitul lui 2010. Constructia va incepe luna viitoare. Cand va fi complet operational, parcul eolian va reprezenta aproape 30% din energia regenerabila din Romania (incluzand si enegia hidro). Este primul proiect eolian important ce va fi realizat in Romania, unde in prezent se obtin din energie eoliana numai 7 MW.


Fantanele si Cogealac sunt situate in Dobrogea, la nord de Constanta si la aproape 17 km de tarmul Marii Negre.


GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologii de producere a energiei si de alimentare cu energie din lume, cu venituri de 22 miliarde de dolari in anul 2007. Cu sediul in Atlanta, Georgia, GE Energy activeaza in toate sectoarele industriei energetice precum cel al carbunelui, petrolului, gazului natural si al energiei nucleare, dar si pe segmentul resurselor regenerabile cum ar fi energia hidraulica, eoliana, solara si biogazul si alti combustibili alternativi.


General Electric este o companie globala diversificata, activa in sectorul infrastructurii, al serviciilor financiare si mass-media. De la energie, apa, transport si sanatate pana la acces la surse financiare si informatii, GE deserveste clienti in peste 100 de tari si are peste 300.000 de angajati in intreaga lume.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2623 ori