Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgarii A"atacaA" TurbomecanicaA"atacaA" Turbomecanica

Bulgarii A"atacaA" TurbomecanicaA"atacaA" Turbomecanica

Fondul bulgar bulgar Advance Investment a intrat pe Bursa de Valori de la Bucuresti achizitionand actiuni de la compania romaneasca Turbomecanica, potrivit unui raport al grupului bulgar Dnevnik. Valoarea actiunilor achizitionate nu a fost insa specificata.

A"Advance InvestA" a primit autorizarea din partea Comisiei de Audit Financiar din Bulgaria sa investeasca in Romania

Turbomecanica produce componente de masini si aparate de zbor pentru Rolls- Royce, General Electric si pentru Ministerul Apararii Nationale.

Advance Investment devine astfel prima companie de investitii de la Sofia care cumpara actiuni ale unei companii straine, fiind prima operati-une de acest gen a unui fond de investitii bulgar.

In functie de evolutia pietei, Advance Investment va repartiza 10% din capital activelor din Ro-mania, urmind ca ulterior sa se extinda si asupra altor piete din Europa de Est. In ultimele 12 luni, Advance Investment a obtinut un beneficiu de 66,7%, avand active ce depasesc 25 de milioane de dolari si un numar de actionari care a crescut de la 11 la 700.

Piata de capital romana si bulgara se afla int-o etapa asemanatoare a dezvoltarii, dezvoltare care este ilustrata si de graficul evolutiei indicelui de referinta bulgar bursier SOFIX, dar si de indicele roman BET-C, noteaza presa bulgara. La Bursa de Valori Bucuresti, tranzactiile depasesc 2-3 milioane de euro in medie pe zi, in prezent, si au fost in jur de 10 milioane zilnic in lunile ianuarie-februarie (luni care au fost momentele de v?rf ale evolutiei indicelui romanesc).

Comparativ, tranzactiile la Fondul de Bursa Bulgar (BFB) sunt acum in jur de doua milioane de euro pe zi, iar in februarie au fost in jur de 4 milioane de euro. Numarul companiilor care au tranzactionat la BVB este mai mic decat cel al BFB, care a avut in jur de 60 de companii. Dar Milen Penev din cadrul fondului de investitii A"KarolA" crede ca optiunile din Romania sunt mult mai mari, deoarece companiile dispun de un capital de piata mai mare si aceasta le face mai atractive, scrie revista Kapital, citata de Rompres.

Romania a cam ramas in urma cu privatizarea, dar exista impresia ca, prin intermediul bursei, se privatizeaza societati ai caror analogi bulgari nu au trecut prin capitalul de piata.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 972 ori