2010, an de rascruce in sectorul energetic

Luni, 17 August 2009, ora 12:00
2042 citiri
2010, an de rascruce in sectorul energetic

Anul 2010 va fi un an de rascruce in tot sectorul energetic, ca si 2009, mai ales din cauza dificultatilor de finantare a proiectelor, desi nevoile de investitii vor fi ridicate, a declarat pentru NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Rep. Moldova, Carmen Neagu.

"Efectele crizei, la nivel european si global, vor fi resimtite, fara doar si poate, si in Romania. Exista o scadere a investitiilor in zona est-europeana, cauzata mai ales de dificultatile de finantare. Cu toate acestea, General Electric este o companie care isi mentine in continuare interesul pentru aceasta parte a continentului. 2010 va fi categoric un an de rascruce, nu va fi usor pentru mediul de afaceri, pentru nimeni", a declarat intr-un interviu pentru NewsIn Carmen Neagu.

Executivul GE Energy considera ca va fi important, pentru relansarea investitiilor si, implicit, a economiei, in ce masura autoritatile vor reusi sa impulsioneze crearea cadrului legislativ stabil si sustenabil pentru directionarea investitiilor in zonele de prioritate maxima pentru sectorul energetic.

Aceste zone de prioritate sunt definite prin politica energetica a UE, ale carei tinte pot fi reprezentate de directiva europeana "20/20/20", care presupune cresterea pana la 20% a ponderii folosirii surselor regenerabile in productia de energie electrica, reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon, precum si reducerea cu 20% a intensitatii de utilizare a energiei, pana in 2020.

"Sunt semne, atat la nivelul Europei, cat si la nivelul SUA si nu in ultimul rand al Chinei ca s-au depasit problemele acute ale crizei actuale, iar catre trimestrul IV al acestui an vom putea asista la un inceput al redresarii economice.

Indicatorii economicii pentru aceasta perioada ne insufla un optimism moderat pentru perspectiva pe termen mediu. Dar va fi un an dificil pentru ca nevoile de finantare, in continuare foarte mari, nu isi vor gasi usor solutii viabile.

Ceea ce poate fi important pentru energie este ca toate provocarile din acest sector au ramas aceleasi, deci nevoile, atat la nivel regional, cat si la nivel mondial exista. E vorba atat de investitii de mediu pentru rezolvarea provocarii pe care o dezvoltare energetica durabila le pune in fata omenirii, dar si de problemele de securitate, a asigurarii cu resurse energetice. Acestora li se adauga cerintele pentru imbunatatirea continua a calitatii serviciilor asigurate clientilor si necesitatea maririi flexibilitatii retelelor de electricitate fata de tipul resurselor pe care le vom utiliza.

Rezolvarea tuturor acestor nevoi si cerinte vor presupune investitii importante", a mentionat directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Potrivit acestuia, o problema este si in ce masura se vor gasi parghiile pentru a sustine, prin reglementari pe plan regional sau local, aceste investitii si a le face viabile.

Carmen Neagu afirma ca, in acest sens, Romania este pe un trend ascendent, legislatia privind energiile regenerabile fiind una dintre cele mai competitive din UE.

Potentialul Romaniei in co-generare urbana si industriala este deosebit de ridicat

Carmen Neagu considera totodata ca potentialul Romaniei in co-generare urbana si industriala este deosebit de ridicat si ca ar trebui stimulate investitiile in acest domeniu.

"Actiunile autoritatilor romane in acest domeniu au fost demarate si nu este decat o problema de urgentare a promovarii cadrului reglementar secundar pentru aplicarea acestuia. Corelarea acestui cadru reglementar cu o legislatie coerenta in ceea ce priveste parteneriatul public-privat nu va face decat sa atraga un interes sporit al investitiilor private in domeniu", a adaugat Neagu.

"Conditiile de finantare vor influenta categoric ritmul de dezvoltare al proiectelor viitoare. E nevoie de reinnoirea parcului de cogenerare, de cresterea eficientei acestuia, iar in acest sens, General Electric, ca furnizor de tehnologie de varf, este gata sa sprijine investitorii si clientii din intregul sector industrial.

Romania trebuie sa raspunda cerintelor Uniunii Europene referitoare la protectia mediului in sectorul de producere a energiei electrice, la problemele de crestere a potentialului de resurse regenerabile, de marire a eficientei de utilizare a combustibilului. Inscriindu-se in aceste directii, domenii cu potential deosebit de ridicat, de interes pentru GE Energy sunt domeniul eolian si cel al co-generarii de inalta eficienta. Aici, nevoia de investitii in Romania este ridicata", a afirmat Neagu.

Pe termen scurt, principalele zone de interes ale companiei in Romania sunt domeniul co-generarii de inalta eficienta si al energiilor regenerabile, vant si biogaz.

"Pentru perspectiva pe termen mediu, odata cu dezvoltarea fermelor de vant, vedem ca o oportunitate dezvoltarea capacitatilor de varf si rezerva si a tehnologiilor de turbine cu gaz aeroderivative. Acestor zone de interes li se adauga si proiectul Cernavoda unitatile 3 si 4 unde GE Energy este interesata de zona turbogeneratorului. (General Electric a deschis reprezentanta din Romania in 1984, odata cu semnarea contractului pentru turbo-generatorul Unitatii 1 de la Cernavoda).

Tot pe termen mediu, GE Energy acorda o atentie deosebita tehnologiilor de retea inteligenta (Smart Grid). Acest concept, care reprezinta in dezvoltarea sistemelor electrice ceea ce a reprezentat aparitia Internet-ului in evolutia tehnologiei comunicatiilor, va moderniza reteaua actuala de electricitate astfel incat sa poata face fata cerintelor viitoare de flexibilitate generate de dezvoltarea resurselor regenerabile si a producerii distribuite de energie", a mai spus Carmen Neagu.

La nivelul consumatorului, o componenta importanta a conceptului de Smart Grid este reprezentata de contoarele inteligente.

"Acestea permit pe langa masurarea on-line a schimburilor cu sistemul si o mai buna gestionare de catre consumator a costurilor cu factura de electricitate. Clientii vor avea acces in orice moment la informatiile afisate de aceste contoare si astfel vor fi mai bine informati cu privire la consumul lor efectiv, putandu-l adapta pentru a reduce valoarea facturilor", a adaugat Neagu.

In cel de-al doilea trimestru al anului 2009, veniturile GE Energy Infrastructure s-au ridicat la 9,6 miliarde dolari, ceea ce reprezinta o scadere cu 1% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2008.

De asemenea, GE Energy Infrastructure a anuntat castiguri de 1,8 miliarde dolari pentru cel de-al doilea trimestru, in crestere de 13% fata de trimestrul II anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#energie, #finantare, #investitii, #proiecte, #sector , #stiri General Electric