Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

GE preia activele Alstom in domeniul energiei

GE preia activele Alstom in domeniul energiei


Consiliul de Administratie al grupului francez Alstom s-a pronuntat sambata in unanimitate in favoarea proiectului de alianta in sectorul energetic cu societatea americana General Electric (GE), care a inaintat anterior o oferta in valoare de 12,35 miliarde de euro pentru constituirea a trei societati mixte cu compania franceza, relateaza AFP.

Insa, pentru a asigura respectarea intereselor franceze, statul trebuie sa achizitioneze de la societatea Bouygues actiuni pe care aceasta din urma le detine la Alstom. Anuntul cu privire la acordul Consiliului de Administratie nu face nicio referire la aceasta chestiune, dar Ministerul francez al Economiei a precizat pentru AFP ca finalizarea afacerii depinde de negocierile dintre statul francez si compania Bouygues.

Conform directorului Agentiei participatiilor statului, care poarta negocierile din partea guvernului, discutiile pentru preluarea de catre statul francez a 20% din participatia de 29,4% detinuta de Bouygues in cadrul Alstom sunt aproape de un acord.

Cu o zi in urma, guvernul de la Paris s-a pronuntat in favoarea ofertei americane si a respins-o pe cea inaintata in comun de grupul japonez Mitsubishi Heavy Industries impreuna cu cel german Siemens.

In cadrul aliantei proiectate, General Electric si Alstom vor crea trei societati mixte, detinute in proportii egale (50/50), in domeniile turbinelor cu aburi, energiilor regenerabile si retelelor electrice. In schimb, GE va obtine operatiunile Alstom in domeniul turbinelor cu gaze, in timp ce Alstom va cumpara operatiunile de semnalizare feroviara ale GE pentru aproximativ un miliard de euro.

GE este deja una dintre cele mai mari companii americane si mondiale, cu o cifra de afaceri de 146 miliarde de dolari si aproximativ 305.000 de angajati, dintre care 10.000 in Franta. La randul sau, Alstom are 93.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 18.000 in Franta, iar in exercitiul 2012-2013 a realizat o cifra de afaceri de 20,3 miliarde de euro.

Filiala Alstom Romania are 1.050 angajati in centrele de productie locale si in birourile din Bucuresti si deruleaza proiecte de reabilitare bazate pe tehnologii avansate in sectoarele Power, Transport si Grid.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1861 ori