Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria alege Gazprom in detrimentul UE

Ungaria alege Gazprom in detrimentul UE

In timp ce Uniunea Europeana face eforturi pentru stabilirea unei politici de securitate energetica comuna, guvernul ungar, condus de socialisti, s-a rupt de blocul european si s-a alaturat Gazprom, gigantul energetic rus, in scopul extinderii traseului unei conducte din Turcia pana in Ungaria.

Proiectul va intra in competitie directa cu un plan al UE, cu privire la construirea propriei sale conducte, in scopul reducerii dependentei sale de livrarile energetice din Rusia.

Conducta extinsa Gazprom, care va purta numele de "Blue Stream" si care va porni din Turcia, traversand Bulgaria si Romania, va urma aproximativ aceeasi ruta cu conducta UE, costurile si data limita a finalizarii lucrarii fiind aceleasi. Avantajul imediat al Ungariei, ca urmare a aderarii sale la proiectul Rusiei, este neclar, deoarece Budapesta ar putea ajunge sa contribuie la constructia unor conducte concurente.

Opozitia ungara sustine ca premierul ungur, Ferenc Gyurcsany, lider al fostului partid comunist, care are legaturi stranse cu presedintele rus, Vladimir Putin, sprijina strategia Gazprom pentru a-si extindere influenta in Europa Centrala si Europa de Sud-Est.

Ministerul ungar al Economiei a afirmat ca tara sa are ambitia de a deveni un centru energetic major in Europa Centrala si ca proiectul "Blue Stream", care presupune un mai mare acces la gazele naturale rusesti, va contribui la promovarea acestui obiectiv.

Intr-un interviu, Gyurcsany a declarat ca, deoarece proiectul UE, cunoscut sub numele de "Nabucco", a cunoscut amanari importante, dar si pentru ca ar putea apare si alte probleme, planul rus este mai real.

Cand planul "Nabucco" va fi finalizat, cel mai devreme in 2011, acesta presupunand costuri in valoare de 5 miliarde de euro, cele 27 de state ale UE vor beneficia de pe urma acestuia, conducta urmand sa asigure Uniunii cel putin 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. In prezent, mai mult de un sfert din gazele naturale folosite de catre UE -150 de miliarde de metri cubi, sunt importate anual din Rusia. "Care dintre aceste doua conducte exista?", a intrebat Gyurcsany, a carui tara s-a alaturat Uniunii in 2004.

Conducta "Blue Stream" functioneaza deja pe fundul Marii Negre, catre Turcia."Planul Nabucco este un vis si un plan mai vechi", a apreciat premierul ungur. "Noi nu avem nevoie de vise. Noi avem nevoie de proiecte". "Singura problema in cazul planului 'Nabucco' este aceea ca nu putem intrevedea cand aceasta conducta va putea livra gaze naturale", a declarat Gyurcsany. "Ar fi bine daca cineva mi-ar putea spune cu precizie ca vom avea gaze naturale livrate la o data sigura, pentru ca locuintele se pot incalzi numai cu gaze naturale, nu cu vise".

Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie, a declarat ca "Nabucco" va transporta gaze naturale din regiunea Marii Caspice, in special din Azerbaidjan, catre Turcia. Conducta va traversa Bulgaria, Romania si Ungaria, destinatia finala fiind Austria. Aceste tari de tranzit au infiintat un consortiu pentru conducta "Nabucco".

Gyurcsany a declarat ca Ungaria va sprijini planul Rusiei, privind extinderea conductei "Blue Stream" catre Europa Centrala, in ciuda faptului ca este membra a consortiului "Nabucco".

"Planul 'Blue Stream' este sutinut de o puternica vointa si forta organizatorica", a apreciat Gyurcsany. "Exista capacitate de realizare a planului". Potrivit Ministerului ungar al Economiei, costurile extinderii conductei "Blue Stream" catre Ungaria va fi de 5 miliarde de euro. Conducta "Blue Stream" este una dintre conductele aflate la cea mai mare adancime sub mare. Totusi, datorita unei comprimari scazute, ca si altor probleme de ordin tehnic, conducta pompeaza mai putin de trei miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, cu mult sub necesarul regiunii. Conducta a fost construita in scopul de a suplimenta conductele Gazprom care strabat alte state, printre care Ucraina si Belarus.

De indata ce gazele naturale rusesti vor ajunge in Ungaria, prin intermediul conductei "Blue Stream", acestea vor fi vandute altor state europene sau vor fi depozitate in infrastructuri pe care Gazprom le-a achizitionat recent.

Gyurcsany a afirmat ca el doreste in continuare diversificarea surselor energetice. Ungaria depinde aproape in totalitate de gazele naturale rusesti.

Fidesz, principalul partid de opozitie din Ungaria, a declarat ca actiunile lui Gyurcsany, in ceea ce priveste stabilirea unui parteneriat cu Gazprom, fac ca Ungaria sa depinda si mai mult de Rusia.

"As fi foarte multumit daca ne-am putea diversifica sursele energetice", a afirmat Gyurcsany. "Mi-ar fi greu sa supraestimez riscurile cu care se confrunta tara. Orice premier ar fi nebun daca nu si-ar dori diversificarea surselor energetice sau daca s-ar baza pe un singur furnizor. Totodata, ar fi o prostie sa te bazezi pe vise si sa nu iei masuri bazate pe realitate".

Janos Koko, minstrul ungar al economiei, a declarat ca nu vede nici o inconsecventa in ceea ce priveste pozitia Ungariei, deoarece aceasta nu face decat sa favorizeze competitia. "Totodata, noi dorim diversificarea surselor noastre energetice", a afirmat el. "Peste 80 la suta din necesarul nostru de gaze naturale provine din Rusia. In prezent, exista doua proiecte care se afla in competitie. Totusi, proiectul 'Nabucco' tine mai degraba de imaginatie decat de realism. As dori sa vad mai multa consistenta legat de acest plan".

UE a fost de acord sa grabeasca constructia celor 3.000 km ai conductei "Nabucco", dupa disputa energetica dintre Rusia si Ucraina, din ianuarie 2006, care a determinat penurie de gaze naturale in unele state ale blocului european. Piebalgs a spus ca "Nabucco" va "contribui, in mod concret, la securitatea energetica".

Constructia conductei a fost amanata in numeroase randuri, nu in ultimul rand datorita nesigurantei legate de posibilitatea preluarii de gaze naturale din Iran. In prezent, Iranul face obiectul sanctiunilor ONU, deoarece refuza sa puna capat programului sau de imbogatire a uraniului.

Proiectul s-a confruntat si cu probleme de ordin financiar. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care sustine competitia in sectorul energetic, dar si diversificarea, a fost de acord, anul trecut, cu finantarea a 70 la suta din costurile cosntructiei conductei "Nabucco".

Bloombiz
(Sursa: Rador)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 991 ori