Un deputat PSD vrea interdictia temporara a exportului de gaze naturale

Marti, 03 Mai 2011, ora 17:42
1264 citiri
Un deputat PSD vrea interdictia temporara a exportului de gaze naturale

Statul roman trebuie sa blocheze, printr-o lege, intentia OMV de a transforma Romania in al treilea exportator de gaze naturale, considera deputatul Iulian Iancu (PSD), presedintele Comisiei de industrii si servicii, citat de NewsIn.

PSD va sustine in Parlament un proiect de lege care prevede ca exportul de gaze naturale al Romaniei sa fie interzis pana cand sursele de import al gazelor nu va fi diversificat.

"Anuntul facut de compania OMV de a transforma Romania in al treilea exportator de gaze naturale din Europa va genera un efect dramatic asupra populatiei, o serie de efecte in lant cu riscuri imprevizibile asupra Romaniei in ansamblu", a declarat Iancu, marti, intr-o conferinta de presa.

Iulian Iancu a sustinut necesitatea instituirii interdictiei atata vreme cat Romania importa gaze naturale dintr-o singura tara, Rusia, iar Gazprom intentioneaza sa creasca pretul la 500-570 dolari mia de metri cubi, fapt care, conform estimarilor pesedistului, va duce la o crestere a pretului la consumatorul final de circa 40%.

In conditiile in care OMV si-ar concretiza intentia de a creste exporturile de gaz romanesc, cresterea totala ar putea fi de 70-80%.

De asemenea, social-democratii acuza Guvernul ca nu intreprinde nimic pentru a limita cresterea preturilor la carburanti, desi a primit semnale de la Bruxelles ca o asemenea masura ar beneficia de acordul institutiilor europene. 

In consecinta, PSD va sustine un alt proiect prin care se va stabili un pret minimal si unul maximal la carburanti. 

Depasirea pretului maximal nu este interzisa, insa producatorii care vor face acest lucru vor fi impozitati cu 80%. Pe de alta parte, cei care vor practica preturi la pompa sub pretul minim, vor beneficia de o reducere de 30% din impozitul datorat statului.

#iulian iancu, #export, #gaze naturale, #pret gaze, #pret export gaze, #pret carburanti , #stiri Gazprom