Umbra amenintatoare a Gazprom asupra Germaniei

Luni, 04 Iulie 2011, ora 22:47
1321 citiri
Umbra amenintatoare a Gazprom asupra Germaniei

Dupa ce se va lepada total de energia atomica, Germania va avea nevoie de mai multe gaze naturale. Aproape jumatate din gazele consumate in Germania sunt importate din Rusia. Iar aici, piata este dominata de gigantul Gazprom, care isi doreste cu orice pret sa-si extinda puterea asupra Europei, si nu numai. 

Imperiul concernului rus Gazprom este unul al superlativelor.

Este compus din 160.000 de kilometri gazoducte, in jur de 1.000 de filiale si 400.000 de angajati, realizand anul trecut o cifra de afaceri de 24 miliarde de euro.

O sesime din consumul mondial de gaze vine din conductele Gazprom, facand din aceasta companie cel mai mare exportator din lume la acest capitol.

40 la suta din consumul intern al Germaniei este asigurat de Rusia, iar planificatul model de renuntare la energia atomica va spori consumul de gaze naturale in aceasta tara.

Pana acum, Gazprom castiga pe lantul comercial, de la extractia de gaze pana la vanzarea catre marii importatori germani. Rusii insa au plan mult mai ambitios, care le-ar aduce castiguri serioase.

"Gazprom si-a stabilit ca tel sa ajunga la utilizatorii finali si, in acest fel, sa inchida circuitul", declara un reprezentant al Institutului pentru Clima, Mediu si Energie din Wuppertal, pentru Deutsche Welle.

Tentaculele Rusiei in Germania

La inceputul anilor '90, Gazprom impreuna cu filiala BASF, Winterschall, au creat compania Wingas, care furnizeaza 20% din gazul care ajunge catre utilizatorii finali din Germania. Este prea putin pentru Gazprom.

Cu ceva timp in urma, a circulat un zvon conform caruia Gazprom ar putea cumpara compania Ruhrgas, care furnizeaza 50 la suta din gazul destinat utilizatorilor finali.

O afacere excelenta pentru Gazprom, daca va reusi sa incheie aceasta tranzactie. Putin probabil, insa, ca tranzactia sa aiba loc.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#monopol gazprom, # liberalizare piata gaze, #gazprom, #gazprom germania, #pret gaze europa , #stiri Gazprom