Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE se mobilizeaza pentru Nabucco

UE se mobilizeaza pentru Nabucco

Comisarul UE pentru energie, Andris Piebalgs, urmeaza sa efectueze un turneu in tarile care pot aproviziona cu gaze naturale celebrul gazoduct Nabucco; Uniunea Europeana spera ca prin acest proiect se va reduce dependenta sa de sursele de energie din Rusia.

Piebalgs va merge in Azerbaidjan si Turkmenistan. Maine, va sosi si la Ankara, in aceeasi zi in care se va da publicitatii raportul UE privind progresele de tara ale Turciei; joi, Piebalgs va avea convorbiri cu Hilmi Guler, ministrul Energiei din Turcia. Oficialul europeana ar putea avea intrevederi si cu presedintele Turciei, Abdullah Gul, precum si cu premierul Recep Tayyip Erdogan, el cerand sa fie programat pentru astfel de intrevederi. Sunt chiar sigur ca i se vor acorda aceste audiente, intrucat reuniunea de la Moscova a liderilor celor doua tari rivale de mult timp, Azerbaidjan si Armenia, ar fi trebuit sa declanseze clopotele de alarma si la Bruxelles si la Ankara.


Exista foarte putine progrese in proiectul gazoductului Nabucco, menit sa transporte resursele energetice caspice in Europa, via Turcia, spre un centru din Austria , prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Uniunea Europeana da vina pe Turcia pentru dezacordurile privind mecanismul de stabilire a preturilor. Turcia, pe de alta parte, da vina pe UE pentru absenta unei politic comune privind energia, care a dus la lipsa vointei politice in privinta proiectului gazoductului Nabucco. Faptul ca unele din aceleasi tari care sunt implicate in proiectul Nabucco au flirtat si cu Rusia privind rute alternative ale gazoductului a produs mirare privind angajamentul UE fata de Nabucco.


Asaltul Rusiei asupra Georgiei, considerat ca o reactie disproportionata fata de ofensiva Georgiei, e perceput, de asemenea, de europeni ca un efort pentru obtinerea controlului asupra furnizarilor de titei si gaze naturale spre Europa. Razboiul pare sa fi servit ca deschizator de ochi si minte in privinta necesitatii diversificarii. Potrivit oficialilor turci, UE a inceput sa se concentreze din nou asupra proiectului Nabucco, iar lucrarile au fost accelerate in directia finalizarii acordului interguvernamental privind cadrul legal al proiectului, pana la sfarsitul anului. O delegatie tehnica a UE a fost la Ankara, acum 10 zile, inaintea vizitei comisarului Piebalgs.


Incapabili sa aiba o atitudine unita contra Rusiei in timpul conflictului din vara, ramane de vazut in ce masura ei se pot aduna la un loc si actiona impreuna in privinta Nabucco. Si chiar daca de data asta ei decid sa dea mai multa importanta si impuls proiectului, aceasta mobilizare recenta din partea protagonistilor pentru proiectul Nabucco ar putea insemna si prea putin, prea tarziu.


Convorbirile dintre liderii azeri si armeni convocate de presedintele Rusiei pentru solutionarea disputei privind Nagorno-Karabah nu sunt doar rezultatul afectiunii Moscovei fata de pacea din imediata sa vecinatate. Efortul de mediere al Rusiei e bazat, mai degraba, pe efortul sau de a obtine controlul asupra petrolului si gazelor naturale directionate spre Europa, prin reinstaurarea influentei sale asupra coridorului energetic crucial. Dupa ce a exploatat fostele republici sovietice, bogate in resurse energetice, Gazprom a spus Azerbaidjanului si Turkemenistanului ca e gata sa plateasca cel mai mare pret european pentru gazele lor naturale.


Acum ei mai ofera un stimulent conducerii azere: o solutie pentru problema Nagorno-Karabah. Cu recenta sa ofensiva diplomatica si economica, Rusia pare sa conduca in jocul energetic. ªi apoi, acest joc e prea complicat pentru a prezice invingatorii, in avans.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1499 ori