Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE castiga pondere in Moldova

UE castiga pondere in Moldova

Medierea Bruxelles-ului este cruciala pentru pacea din regiunea divizata de conflictul separatist

UE a inceput sa aiba un rol important in Moldova, o tara in depresie economica si cu tensiuni interne intre cele doua teritorii ce privesc in directii opuse, unul spre Romania, celalalt - regiunea secesionista Transnistria - spre Rusia. In functie de cum vor evolua evenimentele, UE, care din ianuarie are frontiera comuna cu Moldova, poate fi un factor de stabilitate sau se poate vedea implicata in tensiunile interne ale acestui stat post-sovietic. Pentru a impulsiona dialogul dintre Moldova si Transnistria, joi 25 ianuarie, la Madrid se reunesc reprezentantii mediatorilor (Rusia, Ucraina si OSCE) si observatorilor (UE si SUA) conflictului.

Europa semnifica astazi mai ales o oportunitate de locuri de munca pentru Moldova, tara de 4 milioane locuitori, dintre care se apreciaza ca circa un milion traiesc ca emigranti in strainatate. UE inconjoara deja acest stat de 33.700 kmp iar prezenta ei se manifesta in doua moduri. La vest, UE inseamna Romania, noul sau membru; in restul perimetrului moldav, UE inseamna "misiunea de asistenta frontaliera (Eubam) a Moldovei si Ucrainei, adica un contingent de o suta de functionari europeni care, impreuna cu 58 de moldoveni si ucraineni, controleaza 1.222 km de granita, inclusiv cea transnistreana.

Eubam, o experienta fara precedent pentru UE, a inceput in noiembrie 2005, la cererea comuna a presedintilor Ucrainei si Moldovei, pentru a stopa contrabanda, mai ales cea prin Transnistria. Eubam co-gestioneaza astfel o frontiera din afara UE si, practic, este un instrument de afirmare a suveranitatii Moldovei asupra separatistilor. In loc de un trafic masiv de arme, pe care media occidentale il atribuia Transnistriei, Eubam a descoperit alimente, tutun, alcool si cate o priza de narcotice, in general pentru consum particular.

"Sunt aici de 12 ani si contrabanda de arme este poveste", spune ucraineanul Oleksandr Gizhin, seful serviciului de vama la punctul de frontiera Cuciurgan, pe unde ajung sa treaca pana la 20.000 de persoane zilnic. In acelasi loc, britanicul Stuarr Poucher, un expert Eubam, spune ca de Craciun a crescut contrabanda cu alcool si o mentioneaza si pe cea cu carne de pui. "Puiul nu este o contrabanda strategica, nici un pericol international", spune Valeri Litkai, ministrul de externe al separatistilor de la Tiraspol.

Transnistria este populata majoritar de slavi (rusi si ucraineni), spre diferenta de restul teritoriului Moldovei, locuit mai ales de moldoveni (romani, din punct de vedere cultural). Secesionistii nu doresc reintegrarea in Moldova, temandu-se ca aceasta se va uni vreodata cu Romania. Ingrijorarea este fundamentata. In termen de patru luni, peste jumatate de milion de moldoveni au cerut viza pentru statul vecin, in care calatoreau liber pana la intrarea acestuia in UE. Mediile diplomatice europene calculeaza ca alti 200.000 - 300.000 de moldoveni au obtinut cetatenia romana, datorita rudelor de sange pe care le au in aceasta tara. In fata Consulatului roman de la Chisinau s-au format cozi lungi. Bucurestiul a fost autorizat sa deschisa alte doua consulate provizorii pentru a face fata acestei cereri.

Liderii moldoveni afirma ca partizanii unirii cu Romania sunt astazi o mica minoritate, dar media occidentale constata tensiuni intre sectoarele pro-romanesti si elita politica moldoveneasca, preocupata de propria sa supravietuire. Afluxul moldovenilor asupra Romaniei evoca inclusiv o noua versiune a reunificarii germane, doar ca in acest caz este inclusa si problema secesionista.

Transnistria, ce a fost luata de rusi de la turci in sec XVIII, nu a facut parte niciodata din Romania, spre diferenta de Basarabia, care formeaza cea mai mare parte a teritoriului moldav. Litkai constata o consolidare a directiei promoscovite a Transnistriei si a prezentei rusesti in regiune, unde Gazprom controleaza un important gazoduct spre Balcani. Monopolul electric rusesc a cumparat centrala electrica locala, cea mai mare din Moldova. Atat Chisinaul cat si Tiraspolul au obtinut un pret de 176 dolari/1.000 mc, dar diferenta consta in faptul ca Transnistria are o factura de 770 milioane euro la consortiul rus, fara ca acesta sa-i dea vreun ultimatum.

Inainte de a-si reinnoda negocierile blocate cu Chisinaul, Transnistria doreste ridicarea blocadei economice cu care se confrunta. Prin blocada intelege normele care o obliga sa-si supuna exporturile controlului Chisinaului, un demers pe care Eurobam se insarcineaza sa-l verifice.

Chisinaul ii sondeaza pe separatistii cu vagi (!) intentii de autodeterminare, in cazul in care Moldova ar decide sa se uneasca cu Romania. Pentru Litkai, ei "sunt moldovenii dezorientati", pentru ca "Transnistria se orienteaza spre Rusia, are sustinerea ei si poate suporta ceea ce-i lipseste".

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1087 ori