Ucraina da asigurari ca livrarile de petrol catre UE nu vor fi perturbate

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 20:43
1130 citiri
Ucraina da asigurari ca livrarile de petrol catre UE nu vor fi perturbate

Presedintia ucraineana a dat, luni, asigurari ca tranzitul petrolului rusesc catre Occident nu va fi perturbat, chiar daca vrea revizuirea conditiilor prevazute intr-un acord cu Rusia, iar negocierile cu autoritatile de la Moscova sunt in desfasurare.

Reprezentantul presedintiei ucrainene pentru securitate energetica, Bogdan Sokolovski, s-a intalnit cu ambasadorii Slovaciei, Cehiei si Ungariei, carora le-a dat asigurari ca livrarile de titei catre Europa nu vor fi modificate, potrivit Mediafax.

"Chiar daca negocierile nu se vor incheia pana la sfarsitul acestui an, Ucraina nu va bloca tranzitul petrolului", a declarat Sokolovski la sfarsitul intalnirii, citat de Interfax.

Rusia a avertizat Uniunea Europeana in privinta unei posibile intreruperi a livrarilor de petrol prin intermediul Ucrainei catre trei state europene, din cauza disputei privind tariful de tranzit, a anuntat luni guvernul slovac, citand o scrisoare din partea Comisiei Europene.

"Actualul contract a fost incheiat in 2004 pe o perioada de cinci ani, iar Ucraina vrea introducerea unor amendamente", a aratat purtatorul de cuvant al companiei Ukrtransnafta, Serghei Zinkevitci.

El a explicat ca autoritatile de la Kiev vor sa obtina din partea Moscovei garantarea volumului de petrol care tranziteaza teritoriul Ucrainei.

Purtatorul de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski, a precizat ca Ucraina vrea modificarea termenilor acordului privind volumul livrarilor si tarifele de tranzit.

Zinkevitci a dat asigurari ca problema tarifului de tranzit a fost deja rezolvata.

"Partea ucraineana a cerut majorarea tarifului de tranzit si s-a ajuns la un compromis", a spus el.

Autoritatile de la Kiev vor introducerea in contract a principiului platii tranzitului pentru un anumit volum al livrarilor, chiar daca acesta va fi in final sub nivelul convenit, a explicat Zinkevitci. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ucraina, #livrari, #gaze, #rusia, #gazprom , #stiri Gazprom