Ucraina ar putea restitui Rusiei o parte din gazul livrat, pentru a-si plati datoria

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 10:34
1309 citiri
Ucraina ar putea restitui Rusiei o parte din gazul livrat, pentru a-si plati datoria

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat marti ca tara sa ar putea restitui Gazprom o parte di gazul cumparat si stocat in rezervoarele sale subterane, in loc sa isi plateasca datoria pe care o are fata de grupul rus, relateaza AFP. "Trebuie fie sa rambursam gazul pe care l-am stocat, fie sa schimbam proprietarul acestui gaz", a declarat Iuscenko in timpul unei conferinte de presa.


Guvernul ucrainean a stocat volume mari de gaz rus in timpul verii, pregatindu-se pentru un consum ridicat in timpul iernii. Astfel, Kievul are in prezent 16 miliarde de metri cubi de gaze in rezervoare subterane, a declarat luni un inalt oficial de la Presedintia ucraineana.


Iuscenko a adaugat ca o parte din datoria ucraineana pentru gazul rus cumparat, evaluata la peste doua miliarde de dolari de Gazprom, a fost achitata cu bani din rezervele in devize ale Bancii Nationale a Ucrainei (BNU), iar o alta parte va fi restructurata.


"Ne-am pus de acord asupra faptului ca, pentru o parte a datoriei, sa folosim rezevele BNU", din care 800 de milioane de dolari au fost virati catre Gazprom, a subliniat el. "O parte din datorie va fi restructurata" pe mai multe luni, pentru a permite consumatorilor ucraineni sa plateasca gazul pe care il vor folosi in ianuarie si februarie, a mai spus presedintele.


La randul sau, Gazprom a dezmintit aceste informatii, declarandu-se "foarte surprins de declaratia" lui Iuscenko. "Nu a existat niciodata un acord pentru restructurarea datoriei in cadrul relatiilor bilaterale si niciun document nu a fost semnat in acest sens", a afirmat serviciul de presa al gigantului rus, citat de RIA Novosti.


Rusia a amenintat din nou, saptamana trecuta, ca va intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina incepand din 1 ianuarie, pentru neplata datoriilor, si si-a avertizat clientii europeni ca risca sa fie afectati si ei indirect.


Presedintia ucraineana a dat asigurari luni ca Ucraina nu va lua din gazul rus care ii tranziteaza teritoriul spre Europa, daca Gazprom isi pune in aplicare amenintarea si va reduce livrarile catre Kiev.


Oleg Dubina, care conduce compania de stat ucraineana Naftogaz si negociaza cu Gazprom, afirma ca volumul de gaz acumulat in rezervoarele subterane ucrainene va permite evitarea oricaror prelevari ilegale pe parcursul intregii ierni.


"Chiar daca, sa presupunem, nu ajungem la un acord cu Gazprom si ei incep reduca presiunea in gazoducte incepand din 1 ianuarie, aceasta nu va avea niciun impact (...) Stocurile noastre din rezervoare ne vor permite sa rezistam (...) pana la sfarsitul sezonului rece", a declatrat el, potrivit serviciului de presa.