Turkmenistanul reia livrarile de gaz catre Gazprom, la un pret mai mic

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 09:32
989 citiri
Turkmenistanul reia livrarile de gaz catre Gazprom, la un pret mai mic

Turkmenistanul va relua livrarile de gaz natural catre grupul rus Gazprom, la un pret mai mic, a anuntat duminica presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, dupa discutiile cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, transmite RIA Novosti, citat de NewsIn.

Relatiile dintre Rusia si Turkmenistan s-au deteriorat dupa explozia, din luna aprilie, a unui gazoduct care transporta gaz turkmen catre Rusia. O mare parte din gazul natural turkmen are ca destinatie finala Europa.

Turkmenistanul a acuzat Rusia ca s-a aflat la originea incidentului, pentru ca a redus brusc volumul de gaz pompat, ceea ce i-ar fi permis Moscovei sa isi reduca importurile intr-o perioada in care cererea europenilor era in scadere. Moscova a respins acuzatiile, afirmand ca a fost vorba de un incident tehnic.

Dupa accidentul din aprilie, Turkmenistanul ar pierde un miliard de dolari pe luna si ar putea atinge rapid limitele de stocare a gazului natural pe care il extrage, potrivit expertilor. In aceste conditii, Ashabadul se orienteaza catre occidentali pentru a-si vinde gazul.

"Cred ca toate problemele (legate de explozia din aprilie - n.red.) au fost rezolvate", a declarat, totusi, duminica liderul turkmen, citat de agentia Interfax, sugerand ca diferendul este in curs de rezolvare. Berdimuhamedov a precizat ca Gazprom va cumpara gaz natural turkmen dupa o formula specifica, pentru ca grupul rus considera pretul actual prea mare.

Duminica, cei doi sefi de stat au supravegheat si semnarea unui acord de cooperare pentru dezvoltarea exploatarii zacamintelor de gaz din Marea Caspica. 

#gaz, # Rusia, # gazoduct, # acord , #stiri Gazprom