Turkmenistanul acuza Gazprom ca a cauzat o explozie

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 09:17
1326 citiri
Turkmenistanul acuza Gazprom ca a cauzat o explozie

Ministerul de Externe turkmen a acuzat joi compania rusa Gazprom ca s-a aflat la originea exploziei survenite in noaptea de miercuri spre joi la un gazoduct turkmen, relateaza AFP.

"In 8 aprilie 2009, compania rusa Gazexport (grupul Gazprom - n.red.) a redus brusc volumul de gaz natural pompat, fara a informa in prealabil partea turkmena", a explicat Ministerul de Externe intr-un comunicat. "In consecinta (...), un accident a avut loc in noaptea de opt spre noua aprilie", a adaugat el.

"Astfel de actiuni din partea Gazexport sunt iresponsabile" si reprezinta o incalcare a clauzelor din contractul dintre Gazprom si Turkmenistan, a mai spus el.

Aceasta intrerupere nu va avea impact asupra livrarilor de gaz catre clientii Gazprom, a subliniat compania.

"Partea turkmena examineaza posibilitatile de reparare rapida, precum si pe cele de livrare de gaz prin conducte nefolosite ale gazoductului ", a informat compania.

Gazul turkmen trece printr-o conducta care tranziteaza Uzbekistanul si Kazahstanul. Aceste doua state livreaza, la randul lor, cantitati mici de hidrocarburi.

In mod normal, Gazprom nu-si poate respecta si obligatiile de export si cererile interne fara gazul turkmen, dar s-ar putea descurca o perioada, datorita scaderii cererii de gaz in Rusia si Europa.

#Gazprom, #Turkmenistan, #explozie, #gazoduct, #turkmen, #minister, #extern , #stiri Gazprom

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos