Transnistria s-a indatorat si mai mult fata de Gazprom

Vineri, 08 Mai 2009, ora 14:35
1108 citiri
Transnistria s-a indatorat si mai mult fata de Gazprom

Datoriile Transnistriei pentru gazele livrate de Gazprom au crescut anul trecut cu aproape 300 de milioane dolari, ceea ce inseamna ca regiunea nu a platit nici 10% din consum, iar o parte din platile colectate pentru gaze au fost redirectionate catre plata salariilor si pensiilor, precizeaza NewsIn.

Datoriile curente si cele istorice, cu penalitati, ale Transnistriei pentru gazele naturale livrate de concernul rus Gazprom erau, la 1 ianuarie 2009, de 1,779 miliarde de dolari si ele crescand pe parcursul anului trecut cu inca 296,8 milioane de dolari, arata datele bancii centrale a autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, scrie publicatia ECOnomist.

Singurele plati oficiale facute de regiune au fost facute gratie veniturilor obtinute de pe urma tranzitului de gaze, care se ridica la 28 de milioane dolari, dar si acestea s-au facut prin achitari reciproce.

Pe de alta parte, mai mult de 10 milioane de dolari, bani colectati pentru plata gazelor, au fost alocati anul trecut de administratia de la Tiraspol pentru plata pensiilor si a salariilor, scrie ECOnomist.

Piotr Stepanov, seful departamentului pentru industrie din regiune, a declarat recent ca, in acest an, datoria la plata gazelor va mai creste cu inca 350 de milioane dolari si va depasi astfel doua miliarde dolari.

Potrivit bancii centrale a Transnistriei, la inceputul anului datoria externa a regiunii era de 2,425 miliarde de dolari, iar cota datoriei pentru gaze in datoria totala a regiunii reprezenta 73,4%.

Piotr Stepanov a mentionat, intr-un interviu pentru o televiziune locala, ca datoria pentru gaze va creste inclusiv din cauza faptului ca tarifele interne nu corespund costului real al gazelor.

Potrivit lui Stepanov, sectorul industrial achita un tarif de 109 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, iar consumatorii casnici - intre 30 si 70 dolari.

Aceasta, in timp ce pretul de import a fost, in primul trimestru, de peste 330 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze rusesti.

Problema datoriilor pentru gaze apare frecvent in negocierile intre Gazprom si Republica Moldova.

Potrivit administratiei companiei Moldovagaz, in prezent exista chiar un plan de restructurare a datoriilor, dar acesta este conditionat de mai multi factori.

Una din variantele examinate de Gazprom este de a scoate de la balanta Moldovagaz datoriile regiunii transnistrene.

Aceasta datorie urmeaza sa fie trecuta administratiei de la Tiraspol si sa fie anulata pentru Guvernul de la Chisinau.

Datoria Republicii Moldova fata de Gazprom, fara Transnistria, este de 340 de milioane dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Transnistria, #Gazprom, #bani, #banca, #gaze, #plata, #miliarde , #stiri Gazprom