Timosenko: Ucraina se pregateste pentru o confruntare cu Rusia pe tema gazelor

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 14:38
1046 citiri
Timosenko: Ucraina se pregateste pentru o confruntare cu Rusia pe tema gazelor

Premierul ucrainean Iulia Timosenko avertizeaza ca va "schimba" datele problemei cu Rusia in domeniul energetic, obligand Moscova sa plateasca mai mult pentru tranzitul gazului sau renuntand la intermediarii dubiosi, arata un interviu acordat AFP.

Cu trei saptamani inaintea primei sale vizite in Rusia de la preluarea functiei, Timosenko se pregateste pentru discutii dificile pe o tema care a provocat in 2006 un "razboi al gazului", cu perturbari pana in nucleul UE. Ea se va duce la Moscova pe 21 februarie.

"Incepand din 2006, Rusia a crescut pretul gazelor" livrate Ucrainei, in total de 3,5 ori, a subliniat Timosenko, aflata la Bruxelles. "In acelasi timp, costul tranzitului gazului rus pe teritoriul ucranean a ramas practic neschimbat. Ma opun lucrurilor cu doua masuri, si politica si in economie", a declarat ea.

Tariful pentru tranzitul gazelor prin Ucraina este de 1,7 dolari (fata de 1,6 dolari in 2007) pentru o mie de metri cubi pe 100 de kilometri. Timosenko nu a dat detalii despre cresterea pretului avuta in vedere, dar, potrivit presei ucrainene, serviciile sale se gandesc la posibilitatea unei mariri de 5 ori, pana la 9,32 dolari.

Rusia a amenintat cu represalii, dar pentru premier este vorba despre desprinderea de obiceiurile trecutului, cand Moscova facea legea. "Vreau sa schimb modul de stabilire a relatiilor", a explicat ea. "Mereu a existat un aspect politic. "Toti liderii rusi" au folosit pana la urma gazul ca instrument de presiune politica, a spus Timosenko.

O alta "cruciada" a premierului este renuntarea la ceea ce ea a numit a fi "intermediari dubiosi" in negocierea gazului provenind din Rusia si Asia Centrala. In atentie se afla societatea RosUkrEnergo. Unic furnizor al gazului pentru Ucraina, ea este controlata in proportie de 50% de catre Gazprom si 50% de doi oameni de afaceri ucraineni si de multe ori a fost acuzata de opacitate. Presa chiar a legat aceasta companie de un om de afaceri care tocmai a fost arestat la Moscova, Semen Moghilevici. "Incepand din 2004, relatiile comerciale pe tema gazelor, intre Ucraina si Rusia, au suferit ingerinte din partea unor intermediari corupti", a subliniat Timosenko.

"Pot spune ca Ucraina si Rusia nu au nevoie de intermediari pentru furnizarea gazelor si acest lucru este valabil pentru RosUkrEnergo", a explicat Timosenko. "Stiu ca rezistenta va fi mare", a admis ea, afirmand ca a pierdut postul de premier in 2005 "intr-o mare masura" pentru ca a inceput lupta impotriva lumii afacerilor oculte.

Timosenoko a mai spus ca acum este pe aceeasi linie cu presedintele si chiar s-a declarat dispusa, cu anumite conditii, sa-l sustina pentru un nou mandat. "Sunt gata sa-l sustin pe presedinte pentru un nou mandat, dar este necesar un proces care sa functioneze in ambele sensuri", a conchis ea.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.