Tatneft si Shell urmaresc deschiderea unei companii mixte de exploatare a petrolului

Marti, 26 Februarie 2008, ora 16:25
1152 citiri
Tatneft si Shell urmaresc deschiderea unei companii mixte de exploatare a petrolului

Compania petroliera ruseasca mijlocie Tatneft spera sa puna bazele unei companii mixte impreuna cu Royal Dutch Shell pentru a exploata marile depozite de petrol in mijlocul lui 2008, a spus firma ruseasca, informeaza Reuters. Compania mixta va face parte dintr-o intelegere mult mai ampla, semnata de cele doua companii anul trecut, destinata intaririi pozitiei Shell in sectorul energetic al Rusiei si ar ajuta Tatneft sa exploateze si petrolul greu de extras.


"Vrem sa dam drumul companiei in vara", a spus pentru Reuters un purtator de cuvant al Tatneft, Vasily Mozgovoi.


Mozgovoi a spus ca investitiile ar avea sens daca aceasta companie mixta ar produce circa 5 milioane tone /an (100.000 barili/zi) la cele 12 zacaminte bituminoase, pe care le detine Tatneft in zona sediului sau din Tatarstan.


"Aceasta este o estimare preliminara. Studiem acum aspectele economice ale proiectului. Este posibil ca productia sa fie mai mica sau mai mare", a spus Mozgovoi.


Tatneft a estimat ca rezervele depozitelor de petrol se ridica la volumul de 50 milioane tone. Insa analistii companiei si cei din industrie au spus ca Tatarstan ar putea detine intre 1,5-7 miliarde tone din resursele de petrol extrase din zacaminte bituminoase.


Cea mai mare valoare, daca va fi confirmata, ar reprezenta mai mult de jumatate din rezervele totale de petrol nerafinat ale Rusiei, estimate de BP in ultimul raport statistic anual, la 79,54 miliarde barili (10,85 miliarde tone).


Cele doua companii au semnat intelegerea anul trecut si au spus ca ar putea lua in considerare stabilirea unei noi companii mixte pe viitor pentru a obtine noi autorizatii pentru explorarea zacamintelor de hidrocarburi in Tatarstan si alte locuri.


Aceasta intelegere a permis Shell sa isi extinda prezenta in Rusia, cel de-al doilea exportator de petrol din lume, dupa ce a pierdut teren in 2006, cand a fost fortat sa renunte la conducerea proiectului off-shore Sakhalin-2 in favoarea companiei care detine monopolul gazului in Rusia, Gazprom.


Rusia a introdus anul trecut scutiri de taxe pentru petrolul cu un grad ridicat de viscozitate, iar Tatneft spera ca legea va fi extinsa pentru a cuprinde si petrolul extras din zacaminte bituminoase.