Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tariceanu: ''Nu avem o problema cu furnizarea de gaze naturale''

Tariceanu: ''Nu avem o problema cu furnizarea de gaze naturale''

La Palatul Victoria a avut loc marti o intalnire a premierului Calin Popescu-Tariceanu cu ministrii si conducatorii autoritatilor implicate in gestionarea problemei energetice, pentru a analiza situatia aprovizionarii cu gaze naturale dupa recentele masuri adoptate de Federatia Rusa.Seful Executivului a anuntat la finalul intrevederii ca Romania nu este afectata de disputa dintre Ucraina si Rusia, deoarece tara noastra are contract de cumparare la pretul pietei.

'Gazpromul, care este furnizorul direct sau indirect al gazelor naturale in Romania, poate asigura necesarul de 40% din import'', a dat asigurari Tariceanu. Din intern consumul de gaze este satisfacut in proportie de 60%, la care se adauga inmagazinarea de 2 miliarde metri cubi.

Moldova si Ucraina importau gaze naturale din Rusia la un pret stabilit cu ceva timp in urma, diferit de cel al pietei din acest moment, motiv pentru care s-a declansat disputa binecunoscuta.

Autoritatile romanesti au stabilit totusi reorientarea politicii energetice a tarii noastre luandu-se in considerare sursele de energie alternative, relansarea proiectelor abandonate si utilizarea mai intensa a carbunelui.

Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a cerut ministrului Economiei, Codrut Seres, sa urgenteze proiectul de preluare a gazelor naturale din vestul continentului, proiect care presupune legarea conductelor noastre de cele ale Ungariei.

O atentie deosebita se va concentra si pe proiectul Nabucco, de furnizare a gazelor din Turcia.

De asemenea, capacitatea de inmagazinare a gazelor naturale va creste prin construirea a doua unitati speciale, astfel incat sa se dubleze cantitatea stocata care in prezent este de 3 miliarde metri cubi.

Tariceanu a mai spus ca, in contextul cresterii preturilor la petrol si gaze pe plan international, va fi reconsiderata posibilitatea utilizarii pe scara mai larga a carbunilor. Ministerul Economiei si Comertului, impreuna cu Ministerul Adminsitratiei si Internelor, va analiza in perioada urmatoare posibilitatea ca o serie de centrale sa fie trecute pe carbune.

Alte proiecte relansate sunt cele ale hidrocentralelor de la Macin si Vidin, fapt ce amplifica interesul pentru exploatarea potentialului hidroenergetic al Dunarii.

Florin MARIN

AMOS News - Agentie Independenta de Presa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 785 ori