Suprematia gazelor rusesti, in pericol

Miercuri, 04 August 2010, ora 23:07
1813 citiri
Suprematia gazelor rusesti, in pericol

Planul premierului Vladimir Putin de a transforma Rusia intr-un furnizor global de gaze naturale este subminat de intarzierea proiectelor Gazprom pentru lichefierea gazelor naturale si de cresterea productiei unor rivali ca Australia sau Statele Unite, potrivit unei analize Bloomberg citata de Mediafax.

Gazprom a amanat deciziile referitoare la investitii in proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL), ca Stokman sau extinderea celei de-a doua faze a campului gazeifer Sakhalin. Rusia a inaugurat anul trecut prima facilitate de lichefiere a gazului natural pentru exploatarea Sakhalin-2.

In timp ce Rusia intarzie, companiile americane Exxon si Chevron, dar si alti competitori incheie contracte de livrare de GNL cu PetroChina folosind resurse din Australia si Asia de Sud-Est.

Royal Dutch Shell, grup implicat in proiectul Sakhalin, incearca sa accelereze dezvoltarea proiectului pentru a castiga cota de piata in China si India. Ar putea fi, deja, prea tarziu, considera Mikhail Korchemkin, analist la compania East European Gas Analysis.

"Piata GNL se dezvolta prea repede pentru ca Gazprom sa o ajunga din urma. Gazprom ar trebui sa se preocupe de pastrarea cotei de piata in Europa", a afirmat Korchemkin.

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale la nivel mondial, asigura aproxiamtiv un sfert din necesarul Europei, dar a pierdut cota de piata in fata Norvegiei si Qatarului, in parte datorita livrarilor de GNL, care au crescut pe piata europeana cu 22% anul trecut.

Actiunile Gazprom au scazut cu 9% in acest an, comparativ cu un declin de 8% in sectorul gazelor din Europa, potrivit calculelor Bloomberg. Rusia vrea sa controleze 25% din piata mondiala de GNL prin dezvoltarea exploatarilor gazeifere Sakhalin-2, Stokman si Iamal.

In septembrie, Putin s-a intalnit cu lideri ai marilor grupuri energetice din intreaga lume pentru a atrage investitii pentru dezvoltarea zacamintelor de gaze din peninsula Iamal. "Nu exista nicio sansa ca Gazprom sa obtina 25% din piata mondiala de GNL", a afirmat Keith Bainbridge, specialist pe domeniul gazelor naturale la compania britanica RS Platou LLP.

Gazprom ar face mai bine sa cumpere un proiect in Australia, participatia grupului francez Total intr-o companie mixta din Yemen sau sa liciteze pentru terminalul GNL al BP din Indonezia, a adaugat el.

Grupul rus intentioneaza sa participe in proiecte GNL in Orientul Mijlociu, Africa si America Latina, a afirmat Gazprom, intr-un comunicat transmis Bloomberg, fara a oferi detalii.

Gazprom va trebui sa concureze cu proiectul Gorgon, de 37 de miliarde de dolari, dezvoltat in Australia de Chevron, Exxon si Shell. PetroChina a acceptat in august sa cumpere anual 2,25 milioane de tone de GNL incepand din 2014, valoarea contractului fiind de aproximativ 44 de miliarde de dolari.

In Papua Noua Guinee, Exxon conduce un proiect de 15 miliarde de dolari, unul din cele peste zece care sunt dezvoltate in regiune pentru a acoperi cererea cumparatorilor asiatici.

"Gazprom are ambitie, dar concurenta si dinamica pietei ar putea avea un impact semnificativ asupra prezentei in SUA, cotei de piata in Europa si vanzarilor de GNL", a spus Valeri Nesterov, analist la Troika Dialog.

Intarzierea proiectelor GNL ar putea lipsi Gazprom de vanzari anuale de 12 miliarde de dolari, estimeaza el. Comertul mondial cu GNL creste odata cu procesul de inclouire, in multe tari, a carbunelui si petrolului cu surse de energie mai putin poluante, ca gazul natural.

Livrarile de GNL la nivel mondial au urcat cu 6% anul trecut, la 182 de milioane de tone, potrivit Grupului International al Importatorilor de GNL. Cel mai mare cumparator, cu 35% din total, a fost Japonia, urmata de Coreea de Sud cu 14%.

Importurile de GNL ale Chinei au reprezentat doar 3% din total, dar au avansat cu 70% fata de anul anterior. Capacitatea de lichefiere/delichefiere ar urma sa creasca cu peste 50% pana in 2013, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie.

Pe langa concurenta din partea GNL, Gazprom se confrunta si cu majorarea productiei de gaze naturale din sisturi bituminoase in SUA, care au coborat preturile de pe piata americana cu 14% in acest an. 

#gaze, #rusia, #putin, #gazprom , #stiri Gazprom