SUA: Nabucco ar putea incapea pe mana rusilor!

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 11:42
1421 citiri
SUA: Nabucco ar putea incapea pe mana rusilor!

Diplomatul american Matt Bryza avertizeaza voalat UE ca distributia gazului din Nabucco spre tarile europene - care se va face pe la Baumgarten, in Austria - ar putea incapea in mainile unui monopol, in conditiile in care Gazprom detine 50% din terminalul din Austria.

Matt Bryza, adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA, s-a aflat ieri intr-o vizita oficiala la Bucuresti. El este responsabil cu politicile si relatiile SUA cu tarile din Caucaz si Europa de Sud, fiind si coordonatorul politicii energetice a SUA la Marea Neagra si Marea Caspica.

"Este important ca UE sa examineze cu mare atentie ceea ce se intampla la Baumgarten, in Austria. Acolo este o piata infloritoare pentru tranzactionarea gazului", a atras atentia oficialul american intr-un interviu acordat postului The Money Channel. "Este crucial ca UE sa isi aplice stringent competentele pentru a se asigura ca tranzactionarile cu gaz de acolo se fac in concordanta cu mecanismele economiei de piata si nu sub presiunile unui monopol", a explicat Bryza.

Baumgarten este terminalul la care va ajunge conducta Nabucco si de unde va fi distribuit gazul catre restul Europei. Anul trecut, OMV, compania care detinea terminalul, a vandut 50% din actiuni catre Gazprom.

Intr-un interviu acordat NewsIn in urma cu un an, la 31 ianuarie 2008, Bryza nu parea atat de ingrijorat fata de implicarea Gazprom la Baumgarten: "Gazprom va detine jumatate (din Baumgarten, n.r.), dar nu vad ce impact va avea asupra Nabucco. Este un acord comercial prin care Gazprom va participa intr-o afacere prin care va obtine profituri si va garanta securitatea energetica pentru consumatorii europeni. Iar cum Nabucco e mult mai viabil decat orice alt proiect propus pana acum, datorita costurilor mult mai mici si a rezervelor clare de gaz natural din Azerbaidjan, logica comerciala ii va determina pe cei de la Baumgarten sa cumpere gaz din Nabucco la fel cum ar face-o din orice alta sursa. Principiile economiei de piata vor functiona aici", spunea atunci oficialul american.

In ceea ce priveste recenta criza ruso-ucraineana a gazelor, Bryza considera, in urma participarii la reuniunea de la Budapesta dedicata Nabucco, ca liderii europeni si-au invatat lectia. "In 2006 cand o alta disputa intre Ucraina si Rusia a provocat sistarea livrarilor cu gaz liderii europeni s-au aratat ingrijorati, dar acel sentiment s-a volatilizat curand. Toti liderii UE au sugerat ca este important sa revenim la 'business as usual' cu Rusia, ca ceea ce s-a intamplat este doar o anomalie si ca Rusia a fost de incredere toti acesti ani. Anul acesta s-a intamplat cel mai grav scenariu dintre toate si cred ca liderii europeni si-au invatat lectia: este timpul sa diversificam sursele. Nu numai prin Nabucco, ci si prin conducte Turcia-Grecia-Italia si prin conductele de gaz natural lichefiat (LNG)", a spus Bryza in interviul pentru The Money Channel.

Pe de alta parte, Bryza a respins ipoteza potrivit careia Ucraina si Rusia ar fi inscenat intreaga criza. "Nu pot sa cred ca cineva si-ar putea inchipui ca aceasta criza nu a fost reala. Aceasta disputa a fost un dezastru pentru Rusia si pentru Ucraina. Nu imi pot sa imi inchipui ca cineva caruia ii pasa de sine insusi - fie ca este rus sau ucrainean - ar putea fi implicat intr-un demers de manipulare pentru ca aceasta criza sa aiba loc. Ceea ce s-a aflat la baza acestui conflict a fost dorinta de a exercita puterea de monopol si pentru a putea creste veniturile unui grup restrans de indivizi. in plus, conflictul a vizat obtinerea controlului infrastructurii energetice a Ucrainei si o lupta pentru miliarde de dolari. A fost o batalie cruda pentru avere", a explicat Bryza.

"Impactul a fost devastator pentru reputatiile ambelor tari. Ucraina are o sansa sa iasa din criza mult mai bine, dar ambele au sansa sa repare din daunele facute. Este bine ca RosUkrEnergo a fost eliminat din ecuatie, iar Ucraina trebuie sa profite de acest moment pentru a curata sectorul de tranzit. Poate, atunci, UE, Ucraina, Rusia si SUA pot gasi o cale pentru a creste volumul de gaz rusesc care trece prin Ucraina, intr-un mod transparent si viabil din punct de vedere economic", a sugerat Bryza.

Oficialul Departamentului de Stat a declarat ca o tema dezbatuta intens la reuniunea de la Budapesta a fost posibilitatea ca UE sa finanteze proiectul. "Cu siguranta ca UE, prin mecanismele de creditare a exporturilor, va asigura fonduri pentru produsele destinate construirii gazoductului", a spus Bryza, atragand atentia ca si BEI si BERD si-au aratat sustinerea in acest sens. "Pentru prima data am auzit liderii UE spunand ca poate ar fi necesar ca UE, din propriul buget, sa contribuie la finantare, avand in vedere ca riscurile sunt asa mari. Aceasta nu este insa o decizie a SUA si nu am nici macar cum sa fac o recomandare", a mai spus el.

In opinia SUA, Nabucco este un proiect foarte promitator, superior lui South Stream. "Nabucco este superior in multe aspecte fata de competitorii sai. De exemplu, am estimat ca poate transporta gaz caspic catre terminalul de la Baumgarten cu 40-50% mai ieftin decat South Stream. Nabucco nu are vulnerabilitati inerente si este mult mai viabil din punct de vedere economic", a explicat Matt Bryza.

In ceea ce priveste furnizorii pentru Nabucco, Bryza a recunoscut ca numai resursele Azerbaidjanului nu sunt de ajuns. "Este clar ca, intr-o faza initiala, Azerbaidjan poate furniza sufuicent gaz. Apoi, in fazele urmatoare, va fi necesar sa suplimentam cu gaz din alte tari, precum Irak, Turkmenistan si Kazahstan. Nu credem ca Iranul are vreun rol in acest proiect, dar acest lucru nu este din cauza pozitiei SUA sau a comunitatii internationale fata de situatia de securitate din acea tara, ci din cauza faptului ca Iranul nu are acum resursele de gaz naturale disponibile si nici in viitorul previzibil nu credem ca va dispune de aceste resurse pentru export", a argumentat oficialul american.

Matt Bryza a mai subliniat ca un pas esential spre rezolvarea problemelor proiectului european ar fi un acord interguvernamental intre tarile participante la Nabucco. "Un astfel de acord ar stabili un cadru legal si comercial pentru colaborarea tarilor. Este o preoconditie necesara, dar nu singulara. Si mai important este ca tarile tranzitate sa ajunga la un acord si sa stabileasca in ce conditii, din punct de vedere comercial, pot trece conducetele pe teritoriul lor. Acest element ar ajuta investitorii sa ia deciziile necesare. In pamant exista suficient gaz, dar pentru a-l scoate din pamant trebuie sa existe acest acord interguvernamental si trebuie definit regimul de tranzit", a conchis expertul in politici energetice la Marea Capsica si Marea Neagra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nabucco, # gazprom, # southstream, # gaz, # monopol, # baumgarten, # europa, # bryza, # america, # azer , #stiri Gazprom