South Stream va fi dezvoltat cu sprijinul Bulgariei, Serbiei si Greciei

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 13:54
1204 citiri
South Stream va fi dezvoltat cu sprijinul Bulgariei, Serbiei si Greciei

Gazprom va semna in acest an acorduri cu Bulgaria, Serbia si Grecia pentru dezvoltarea gazoductului South Stream, a declarat vice-presedintele grupului rus, Alexander Medvedev, citat de postul de televiziune Vesti, preluat de Ria Novosti.

Evaluarile tehnice si economice pe care le implica toate sectiunile proiectului vor fi pregatite in acest an, a afirmat Medvedev. El a adaugat ca Gazprom va insista ca South Stream sa fie pus pe lista de prioritati a Uniunii Europene.

Gazoductul a fost proiectat sa transporte 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Asia Centrala si Rusia, spre Balcani si alte state europene, ocolind Ucraina. Capacitatea conductei ar putea fi marita, insa, cu 16 miliarde metri cubi, potrivit Gazprom. Proiectul implica participarea Bulgariei, Serbiei, Ungariei si Greciei.

Rusia a asigurat deja participarea Bulgariei, Ungariei si Greciei la proiect.

Totodata, a castigat dreptul ca South Stream sa tranziteze teritoriul Serbiei.

Constructia gazoductului este evaluata la 10 miliarde euro.

Guvernul Bulgariei a solicitat autoritatilor ruse sa nu ia in calcul reteaua locala de gaze naturale in dezvoltarea proiectului, ceea ce inseamna ca Rusia trebuie sa construiasca un sistem separat de conducte pe teritoriul bulgar.

In luna ianuarie, cand Rusia a oprit livrarile de gaze destinate Europei prin Ucraina, in urma unui conflict asupra pretului, partea rusa a propus implicarea Romaniei in South Stream.

Concurentul european al gazoductului rus este Nabucco, un proiect de zece miliarde dolari sprijinit de Uniunea Europeana si SUA, care vizeaza legarea zonei centrale a Asiei, bogata in gaze naturale, de Europa.

Gazoductul este proiectat sa tranziteze Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia si Ucraina. Inceperea constructiilor a fost programata pentru 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#south, #stream, #gazprom, #bulgaria, #serbia, #grecia, #medvedev , #stiri Gazprom