South Stream: Rusia a semnat un acord cu Grecia

Luni, 07 Iunie 2010, ora 17:54
1489 citiri
South Stream: Rusia a semnat un acord cu Grecia

Moscova a mai facut, luni, un pas catre realizarea gazoductului ce ar aduce gaz rusesc in sudul Europei, ocolind Ucraina, odata cu semnarea unui acord cu Grecia pentru construirea conductei considerate o rivala a proiectului european Nabucco, relateaza Wall Street Journal, potrivit NewsIn.

Aceasta noua mutare a Rusiei, noteaza cotidianul economic american, ar putea pune presiune pe proiectul Nabucco, in care este implicata si Romania si prin care Uniunea Europeana doreste sa-si diminueze dependenta de resursele rusesti.

Proiectul South Stream - dezvoltat de Gazprom si compania italiana Eni SpA - va transporta pe sub Marea Neagra gazul din Rusia si Asia Centrala catre pietele europene.

Monopolul de stat OAO Gazprom si operatorul sistemului de transport al gazului din Grecia, DESFA S.A, vor crea o companie comuna, in care cele doua grupuri detin cate jumatate din actiuni. Joint-venture-ul se va ocupa de proiectarea, finantarea, construirea si folosirea conductei South Stream pe teritoriul Greciei.

Rusia deja a incheiat acorduri bilaterale cu Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croatia, Slovenia si Austria pentru proiectul South Stream, gazoductul fiind proiectat sa transporte intre 31 de miliarde si 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Anul trecut, Rusia a intrerupt furnizarea de gaze catre Ucraina, in urma unui diferend legat de pret, ceea ce a afectat alimentarea Europei Occidentale, in conditiile in care cea mai mare parte a gazului importat din Rusia tranziteaza conductele Ucrainei in drumul catre Europa.

#south, #stream, #romania, #grecia , #stiri Gazprom