South Stream, "iepurele" dupa care va fugi Gazprom

Marti, 17 Martie 2009, ora 10:58
1726 citiri
South Stream, "iepurele" dupa care va fugi Gazprom

Rusia a fost invitata sa participe la proiectul Nabucco, dar a refuzat politicos, cu toate ca nu are nimic impotriva construirii gazoductului.

Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a explicat, intr-un interviu la TV Vesti, care sunt factorii ce stau la baza acestei decizii, informeaza cotidianul rus Utro.

"In anul 2020, Europa va avea nevoie de 100 de miliarde de metri cubi de gaz, insa nu exista gazoducte pentru a livra aceasta cantitate", a spus Medvedev.

Chiar daca vor fi realizate gazoductele North si South Stream, proiecte ale Gazprom, si paralel cu acestea gazoductul Nabucco, cererea la gaz va continua sa depaseasca oferta.

Mai mult decat atat, spre deosebire de initiatorii Nabucco, Rusia dispune de tot ce este necesar pentru a-si pune planurile in practica: gaz, piata de desfacere, experienta tehnica in realizarea unor proiecte complicate si in administrare corporativa.

Motivand refuzul Gazprom de a participa la proiectul Nabucco, Medvedev a invocat un cunoscut proverb: "Cine fuge dupa doi iepuri nu prinde niciunul. Noi avem deja un iepure-tinta si vom alerga dupa el".

Cheltuielile pentru realizarea South Stream se vor diminua, a mai spus Aleksandr Medvedev.

"In orice criza, in afara de consecintele negative exista si unele pozitive. Una dintre urmarile pozitive este micsorarea cheltuielilor de capital, care se majorasera foarte mult in ultimii ani. Costul la materiale si servicii crestea cu un ritm ce devansa majorarea preturilor la combustibilii propriu-zisi", a explicat Medvedev.

Gazoductul South Stream, care ar urma sa uneasca, pe fundul Marii Negre, Rusia de tarile Europei, va fi construit de compania italiana ENI, in cooperare cu Gazprom.

La ora actuala, la proiect participa Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia, iar negocierile cu Slovenia si Austria sunt in curs.

#South Stream, # gazprom, # medvedev, # criza, # combustibili , #stiri Gazprom