Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

South Stream este in prezent doar un acord

South Stream este in prezent doar un acord

Proiectul european Nabucco este mai avansat decat concurentul sau South Stream, care nu este in prezent nimic mai mult decat un acord, in timp ce consortiul care va construi conducta nu exista, iar traseul ei nu a fost stabilit, spune ambasadorul special al Ungariei pentru Nabucco, Mihaly Bayer.

"Desi progresele au fost lente, proiectul Nabucco este cel mai avansat", a spus Bayer, ambasador itinerat al Ungariei pentru tarile participante la Nabucco, asteptat miercuri in Romania. "Proiectul South Stream este doar un acord, nu exista nici compania, nici traseul", a adaugat el, citat de UPI in pagina electronica.


Mihaly Bayer a respins acuzatiile potrivit carora tara sa este veriga slaba a proiectului european de a construi o conducta de gaz care sa reduca dependenta energetica a Uniunii Europene fata de Rusia.

Ungaria a semnat in 28 februarie acordul pentru participarea la proiectul alternativ ruso-italian South Stream, desi este implicata si in Nabucco, alaturi de Turcia, Bulgaria, Austria, Romania, si Germania. Si Bulgaria este implicata in ambele proiecte, despre care unii analisti spun ca primul care va fi construit il va elimina pe celalalt.


"Eu am fost numit pentru a vedea ce poate face Ungaria pentru a accelera procesul", declara el in urma cu cateva zile pentru Turkish Daily News. "Aceasta demonstreaza sprijinul deplin al Guvernului ungar pentru Nabuccco", a adaugat el, subliniind ca participarea Ungariei la proiecte alternative are obiectivul mai amplu de a aborda cererea tot mai mare de energie in Europa.


South Stream, proiect de 10 miliarde de euro initiat de Gazprom in parteneriat cu grupul italian ENI este destinat sa aduca gaz din Siberia catre Europa, iar Rusia a cooptat pana in prezent Bulgaria, Serbia si Grecia, pe langa Ungaria. La randul sau, Nabucco este conceput pentru a diminua dependenta Europei de Rusia si va transporta gaz de la Marea Caspica spre Austria, prin Turcia si Balcani.


Rusia este de departe primul furnizor de gaz al Uniunii Europene, acoperind aproape jumatate din importurile sale, mai mult decat cele provenite din Norvegia si Algeria. Moscova este insa suspectata ca isi foloseste resursele energetice ca pe un instrument de presiune, ceea ce a determinat UE sa incerce sa gaseasca surse alternative de gaz.

Unii investitori au indoieli insa ca Nabucco va gasi cele 30 de miliarde de metri cubi de gaz pentru a-i asigura functionarea, iar in timp ce proiectul paneuropean a inregistrat intarzieri, South Stream incepe sa prinda contur.


Bayer a fost pana in martie ambasadorul Ungariei la Chisinau.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1092 ori