Shell renunta la pachetul de control in proiectul Sakhalin-2 in favoarea Gazprom

Luni, 11 Decembrie 2006, ora 15:39
1030 citiri

Dupa mai multe luni de presiuni guvernamentale, grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell s-a aratat dispus sa cedeze controlul in proiectul gazeifer Sakhalin-2, un proiect de 22 miliarde dolari, reprezentand cea mai mare investitie straina derulata vreodata in Rusia, in favoarea grupului rus de stat Gazprom, informeaza luni Reuters, citand surse din apropierea acestui dosar.Potrivit acestor ruse, la sfarsitul saptamanii trecute, cele doua parti au ajuns la un acord de principiu conform caruia Shell isi va reduce participatia in proiectul Sakhalin-2, de la o participatie de 55 de procente pana la o participatie de control, de cel putin 25 de procente.

Ambele companii au confirmat faptul ca directorul executiv de la Shell, Jeroen van der Veer, s-a intalnit vineri, la Moscova, cu presedintele Gazprom, Alexei Miller, insa au refuzat sa ofere alte detalii.

'Sunt in masura sa va confirm ca directorul executiv de la Shell, Jeroen van der Veer, presedintele Gazprom, Alexei Miller, si ministrul rus al Energiei, Viktor Khristenko, s-au intalnit vineri la Moscova pentru a discuta o serie de chestiuni legate de proiectul Sakhalin-2. Discutiile au fost pozitive, insa continutul acestora ramane confidential', a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant de la Shell.

Presupusul acord intervine dupa mai multe luni de presiuni din partea Ministerului rus al Resurselor Naturale si RosPrirodNadzor, Autoritatea de control a mediului din Rusia, care au acuzat Shell de incalcarea legislatiei mediului in lucrarile de dezvoltare a zacamantului amplasat in apropiere de insula Sakhalin din Extremul Orient rus.

Analistii sunt insa de parere ca toata aceasta campanie a avut drept scop obtinerea unor termeni mai buni pentru Rusia, care momentan nu are nici o participatie in proiectul Sakhalin-2, cel mai mare proiect de gaz natural lichefiat din lume. Potrivit acestora, Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, ar putea face schimb de active si chiar plati bani gheata pentru a obtine o participatie mai mare de 50 de procente in Sakhalin-2. Anterior, Shell si Gazprom nu au reusit sa duca la bun sfarsit discutiile referitoare la schimbul unei participatii de 25 de procente in Sakhalin-2 pentru o participatie in campul gazifer Zapolyarnoye, exploatat de Gazprom in zona Cercului Polar.

Lucrarile la Sakhalin-2 sunt aproape terminate, insa amenintarile cu retragerea licentei de functionare provoaca intarzieri in darea in functiune a acestei facilitati de procesare a gazului natural lichefiat, ce ar urma sa produca aproximativ 9,6 milioane tone LNG pe an.

Sakhalin-2 a demarat la inceputul anilor 1990 sub forma unui acord de 'Production Sharing Agreement' (PSA) intre Royal Dutch Shell si firmele japoneze Mitsui & Co si Mitsubishi. Conform acestui acord, Shell controleaza 55 de procente din proiect, Mitsui & Co are o participatie de 25 de procente, iar Mitsubishi o participatie de 20 de procente.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)