Serbia vrea sa distribuie gaze rusesti din South Stream si in Romania

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 17:55
1517 citiri
Serbia vrea sa distribuie gaze rusesti din South Stream si in Romania

Serbia sustine ca va deveni un centru major pentru distributia de gaze naturale rusesti in Europa, datorita capacitatilor de stocare si transport prevazute in proiectul conductei South Stream, putand stoca rezerve si pentru alte state europene, precum Romania, relateaza B92, precizeaza NewsIn.

Directorul companiei energetice de stat din Serbia (Srbijagas), Dusan Bajatovici, a spus joi ca South Stream, ce va avea o lungime de 470 kilometri, va avea o capacitate de 36-41 miliarde metri cubi pe an, de patru ori mai mult decat la anuntarea proiectului, anul trecut.

El a precizat ca Srbijagas si Gazprom au decis sa construiasca mari facilitati de stocare in Serbia, cu o capacitate totala de pana la 7 miliarde metri cubi, ce ar putea servi ca centre de distributie pentru tarile din regiune.

"Acest fapt ar transforma Serbia intr-un lider energetic regional, ce ar putea distribui gaze naturale catre Bosnia, Croatia, Macedonia, Romania si, poate, Bulgaria", a afirmat Bajatovici.

Directorul Srbijagas estimeaza ca Serbia va avea venituri anuale de 500 milioane euro din taxele de tranzit impuse tarilor ce cumpara gazele naturale rusesti.

Anuntul vine la doua zile dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat Serbia si a semnat un acord pentru crearea de companii cu capital mixt, ce vor construi sectorul sarb al South Stream si o mare facilitate de stocare in nordul tarii.

La finalul negocierilor dintre Medvedev si omologul sau sarb Boris Tadici, monopolul rus al gazelor naturale Gazprom si Srbijagas au semnat Protocolul referitor la sectorul sarb al gazoductului South Stream.

De asemenea, companiile au semnat acordul de infiintare a unei companii mixte de depozitare subterana a gazului la Banatski Dvor, in apropiere de Novi Sad.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#South Stream, # gaze, # romania, # serbia , #stiri Gazprom