Serbia, reticenta in a oferi companiei Gazprom controlul asupra industriei sale petroliere

Joi, 17 Ianuarie 2008, ora 11:10
1046 citiri
Serbia, reticenta in a oferi companiei Gazprom controlul asupra industriei sale petroliere

Guvernul sarb ezita sa ofere Gazprom controlul asupra singurei sale companii petroliere publice, NIS, considerand ca oferta facuta de gigantul rus este mult prea mica, relateaza AFP.

Gazprom a oferit, in decembrie 2007, 400 de milioane de euro pentru 51% din actiunile NIS si investitii in valoare de 500 de milioane de euro, angajandu-se ca gazoductul Southstream, care va aduce gaz catre Europa Centrala si de Sud, pe sub Marea Neagra, sa treaca prin Serbia.

Presedintele rus Vladimir Putin va merge joi la Sofia pentru a discuta cu omologul sau bulgar Gheorghi Parvanov despre cooperarea in domeniul energetic, in conditiile in care se poarta negocieri pentru participarea bulgara la proiectul Southstream.

Presa sarba a anuntat ca Putin s-ar putea intilni si cu responsabili sarbi in timpul vizitei la Sofia si ar putea semna acordul pentru preluarea pachetului majoritar al NIS.

Pe de alta parte, un grup de lucru al guvernului sarb insarcinat cu cooperarea dintre Belgrad si Moscova in domeniul energetic nu a definit conditiile de vanzare a NIS, ceea ce face acest scenariu putin probabil.

Vicepremierul sarb Bozidar Djelici, care face parte din grupul de lucru, a declarat ca negocierile cu Gazprom s-au dovedit "foarte dificile".

Propunerea rusa a provocat deja diviziuni in cadrul guvernului sarb. "Daca NIS ar fi vandut prin licitatie, pretul ar putea fi de cinci pana la opt ori mai mare decat cel oferit de rusi", a declarat ministrul sarb al economiei, citat de agentia Beta.

"Ar fi in interesul Serbiei sa vanda pachetul majoritar al NIS la licitatie (...) iar rusii, la fel ca toti investitorii strategici interesati, ar fi bineveniti", a explicat Dinkici.

El considera ca pretul minim pentru 51% din NIS ar trebui fixat la doua miliarde de euro si ca privatizarea nu ar trebui asociata cu proiectul Southstream.

Oficialul sarb a declarat ca o licitatie ar putea fi organizata in luna aprilie, in cazul unui esec al discutiilor cu Gazprom.

"Oferta este buna din punct de vedere energetic, pentru ca ii asigura Serbiei aprovizionarea cu petrol si gaz pe termen lung", a spus, la randul sau, ministrul energiei Aleksandar Popovici, aparand astfel proiectul gigantului rus.

Serbia si-a strans relatiile politice si economice cu Rusia, care a sustinut-o puternic impotriva independentei Kosovo, pe care liderii din teritoriul separatist urmeaza sa o declare unilateral in curand.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.