Scumpirea brusca a gazului rusesc ar fi fatala pentru economia ucraineana

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 17:44
863 citiri

Scumpirea gazului, ceruta de Rusia si aflata in centrul crizei dintre Kiev si Moscova, ar fi fatala pentru economia ucraineana, afectata deja de criza financiara, dar ar putea determina fosta republica sovietica sa isi reduca dependenta energetica de vecinul sau, considera analisti citati de AFP.Pretul de 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, fata de 179,5 dolari in prezent, "este nerealizabil si insuportabil pentru bugetul ucrainean", considera Dmitro Naumenko, de la Institutul de Studii Economice si Consultari Politice.


"Impactul (tarifului cerut in prezent- n.red.) ar fi foarte negativ, pentru ca am estimat deja o scadere a PIB-ului cu 6%, in conditiile unei scumpiri a gazului la 200 - 220 de dolari", subliniaza Svetlana Maslova, analist la centrul Barclays Capital, din Londra.


In plus, economia ucraineana se afla deja intr-o situatie dificila si inainte de criza gazului. Productia industriala a scazut cu 26,6% in luna decembrie 2008, fata de nivelul din decembrie 2007, din cauza scaderii cererii pentru otelul si produsele chimice ucrainene pe pietele din strainatate. Productia industriala a scazut in ansamblu cu 3,1% in fosta republica sovietica pentru tot anul 2008, dupa ce inregistrare o crestere cu 10,2% in 2007.


Moneda nationala ucraineana, grivna, s-a depreciat cu circa 50% in perioada septembrie - decembrie 2008. In luna noiembrie, Ucraina a fost prima tara care a primit un imprumut de la Fondul Monetar International, in valoare de 16,4 miliarde de dolari, pentru a face fata crizei financiare.


"Problemele economice se intensifica si in alte sectoare, iar cresterea pretului gazului nu va face decat sa agraveze situatia", a spus un alt analist, Aleksandr Valcicin, de la Invest Capital Ukraine, companie de gestionare a activelor.


"Ucraina are nevoie de 310 milioane de metri cubi de gaz pe zi, dar este aprovizionata cu 230 de milioane de metri cubi, iar toate companiile chimice si metalurgice au fost inchise" temporar, a subliniat joi Iuri Boiko, fost ministru al energiei si deputat din opozitia prorusa.


Din punctul sau de vedere, Ucraina a pierdut venituri potentiale de 100 de milioane de dolari din cauza suspendarii tranzitului de gaz rusesc spre Europa. Moscova a sistat complet livrarile catre Ucraina in 1 ianuarie, dupa ce Kievul a refuzat pretul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, pentru anul 2009, propus de Gazprom. In prezent grupul rus cere "pretul pietei" de 450 de dolari.


"Aceasta ar fi o problema pentru industria ucraineana, care si-ar pierde competitivitatea", subliniaza Valcicin. Acest pret "nu este motivat economic si contravine bunului simt", a subliniat joi si Bogdan Sokolovski, consilierul presedintelui ucrainean pe probleme de energie. El sugereaza un pret cuprins intre 192,6 si 218,8 dolari.


Un compromis este inca posibil, dar aceasta situatie va obliga Ucraina sa isi revizuiasca politica energetica, "ineficienta", considera expertii. "Desi criza financiara a lovit puternic Ucraina, Kievul trebuie sa puna capat relatiilor sale 'speciale' in domeniul gazului cu Moscova", care ii vinde hidrocarburile la un pret inferior celui platit de clientii europeni, subliniaza Ildar Gazizullin, de la Centrul International de Studii Politice. Cu atat mai mult cu cat "influenta Rusiei in calitate de superputere energetica scade o data cu criza", a adaugat el.


"Socul provocat de trecerea la noi contracte privind gazul va obliga Guvernul sa ia masuri", printre care scaderea consumului de energie, investitiile in productia de hidrocarburi si o politica sociala coerenta, considera analistul.


Premierul Iulia Timosenko i-a convocat joi pe guvernatori pentru a le cere sa elaboreze programe pentru reducerea dependentei de gaz. "Vom face in asa fel incat Ucraina sa reduca volumul de gaz pe care il consuma si sa isi creasca productia. Ne vom construi independenta politica incepand de la o independenta energetica", a declarat ea.