Rusia vrea sa construiasca o conducta de gaze pana in China

Joi, 31 Mai 2007, ora 23:59
985 citiri

Rusia poarta negocieri pentru a construi o conducta de gaze catre China, care ar putea fi incheiata in urmatorii cinci sau sase ani si este interesata sa faca si alte investitii in sectorul energetic al tarii, a spus ministrul energiei din Rusia, Viktor Hristenko, citat de Reuters.

"Vom incerca sa dezvoltam infrastructura pentru alimentarea cu gaze naturale si cu petrol a Chinei", a spus Viktor Hristenko, intr-un interviu acordat Reuters.

Rusia este de asemenea interesata sa investeasca in productia de petrol, in rafinarit si in comercializarea combustibililor in china, al doilea consumator de petrol din lume, pe langa distributia de gaze.

Acesta a mai spus ca Moscova doreste ca contruiasca o conducta care sa transporte gazele naturale de la campurile dine stul si vestul Siberiei. Deciziile se vor lua pe baza dezvoltarii pietei de gaz chinezesti si pe restructurarea pietelor energetice ale tarii ca intreg.

Hristenko a spus ca negocierile sunt in desfasurare si ca progresul este asteptat sa apara cel putin in cazul uneia dintre conducte in urmatorii cinci sau sase ani. "Volumele, capacitatile si programarea timpului pentru astfel de sisteme de transport si distributie a gazului sunt discutate", a spus acesta.

Planul este pe termen mediu, nu vorbim de 20 de ani, ci de cinci sau sase, a completat oficialul rus. Hristenko a mai spus ca expansiunea Rusiei catre China nu va periclita contractele intre Gazprom si Europa, care se bazeaza in mare parte pe gazul rusesc.

"Proiectul nu implica riscuri pentru obligatiile Gazprom catre partenerii europeni. Exista contracte iar aceste obligatii vor fi indeplinite garantat in urmatorii 30 de ani", a mai spus ministrul.

Rusia, care a fost criticata ca nu ar investi suficient pentru a indeplini obligatiile de export din viitor, furnizeaza aproximativ 25% din gazul necesar celor 27 de state membre UE. Hristenko a spus ca exista suficient gaz, dar ca Rusia va imparti noile contracte intre Europa si consumatorii din Asia.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)