Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia va livra mai putin gaz Europei

Rusia va livra mai putin gaz Europei
Rusia se pregateste sa reduca volumul de gaz livrat Europei prin Ucraina, pentru a descuraja prelevarea ilegala, de care Moscova acuza Kievul, insa se angajeaza sa furnizeze energie clientilor europeni prin alte mijloace, relateaza AFP. De la 1 ianuarie, 63,5 milioane metri cubi de gaz au fost furati de Ucraina, a spus seful Gazprom, Aleksei Miller, in cursul unei intalniri cu Putin.Intrebat de Putin despre masurile pe care intentioneaza sa le ia, Miller a vorbit despre o "propunere de reducere a volumului de gaz livrat la frontiera ruso-ucraineana echivalenta cu cantitatea de gaz furata".
"Incepeti chiar de azi sa reduceti cantitatea", a replicat Putin.
Gazprom, in plin conflict cu Ucraina, a intrerupt de la 1 ianuarie livrarile de gaz catre Ucraina, insa 80% din gazul rus destinat Europei continua sa tranziteze teritoriul ucrainean, iar mai multe state europene au constatat deja o scadere a nivelului de gaz, in urma acestui conflict."Vom face tot ce vom putea pentru a compensa gazul lipsa, prin cresterea livrarilor prin Belarus si Polonia", dar si prin Turcia, a adaugat Miller, anticipand noi scaderi ale volumului de gaz pe viitor. El a precizat ca Gazpromul ar putea compensa gazul lipsa pentru Europa prin obtinerea de hidrocarburi de pe "pietele internationale". Factura ar urma sa fie trimisa Ucrainei, a spus el.Intrebat de AFP, un purtator de cuvant al companiei de stat ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski, a confirmat ca decizia Gazprom risca sa se traduca prin scaderea livrarilor spre Europa. "Tot gazul care se afla pe conducte este destinat Europei, plus gazul 'tehnic' necesar pentru buna functionare a gazoductelor", a precizat el.Miller a precizat ca "datoria Ucrainei pentru gazul livrat in 2008 este in continuare de peste 600 de milioane de dolari, insa, daca ucrainenii vor continua sa sustraga gaz, factura va fi in curand de miliarde", a avertizat el.Gazprom a incetat livrarea de gaze pentru Ucraina la 1 ianuarie, cele doua parti nereusind sa puna de acord asupra unui nou contract pentru livrararea gazelor in 2009. Rusia a propus Ucrainei un "pret preferential" de 250 de dolari pe 1.000 de metri cubi, dar Kievul a refuzat oferta, fiind dispus sa plateasca nu mai mult de 235 de dolari. In consecinta, Gazprom a spus ca Ucraina va trebui sa plateasca un pret de piata, similar cu cel platit de clientii din Europa, si a cerut 418 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz.Dupa sistarea livrarilor de gaz catre Ucraina, consumatorii europeni, inclusiv Romania, au inceput sa fie afectati treptat de scaderea presiunii si a volumului gazelor care vin din Ucraina. Gazprom si Naftogaz se acuza reciproc pentru aceste deficiente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 917 ori