Rusia: Pretul gazelor naturale livrate Romaniei nu va depasi 300 dolari pe mia de metri cubi

Vineri, 04 Mai 2007, ora 10:03
952 citiri

Rusia nu are in vedere o majorare a pretului gazelor naturale livrate Romaniei in 2007, cu exceptia majorarilor date de fluctuatiile preturilor la nivel international, a declarat pentru Rompres consilierul economic si comercial al Ambasadei Federatiei Ruse in Romania, Igor Sidorov. "Pentru acest an pretul nu cred ca va depasi 300 dolari/1.000 metri cubi, insa acest lucru va depinde de cotatiile internationale ale titeiului", a spus Sidorov.

Potrivit acestuia, pretul mediu al gazelor naturale livrat de Federatia Rusa Romaniei a crescut de la circa 230 dolari/1.000 mc, in 2005, la circa 285 dolari/ 1.000 mc, in 2006.

Oficialul rus a explicat ca un avantaj in privinta pretului gazelor achizitionate de Romania din Federatia Rusa l-ar putea reprezenta constructia unui depozit de inmagazinare gazelor naturale, precum cel de la Roman- Margineni, cu o capacitate de peste doua miliarde mc, unde gigantul rus Gazprom intentioneaza sa investeasca.

"Gazprom si-a manifestat intentia de a participa la licitatia organizata de statul roman in vederea constructiei, in parteneriat cu Romgaz, a unui depozit de gaze naturale in localitatea Margineni, cu o capacitate de circa doua miliarde metri cubi. Astfel va putea fi asigurat necesarul de gaze in timpul iernii. Un alt beneficiu ar fi pretul gazelor naturale", a explicat oficialul rus, precizand ca furnizorii ar putea achizitiona gaze naturale la acelasi pret, indiferent de perioada.

Pretul gazelor naturale livrate in timpul iernii este de circa 3-5 ori mai mare decat in sezonul cald, a conchis Sidorov. Acesta a mai spus ca Romania este libera ca cumpere gaze si din alte tari, insa a mentionat faptul ca Rusia livreaza cel mai ieftin gaz din Europa.

Un alt producator de gaze naturale din Europa este Norvegia, care livreaza insa gaze naturale la pretul de 450 dolari/1.000 mc.

Romania importa anual din Federatia Rusa circa 3,7 miliarde metri cubi de gaze, cea mai mare cantitate fiind achizitionata in timpul iernii. In 2006, Romania a importat din Federatia Rusa gaze naturale in valoare de aproape 1,6 miliarde dolari.

Mediafax
(Sursa: Rompres)