Rusia ameninta Ucraina cu dublarea pretului la gaze

Luni, 06 Iunie 2011, ora 20:33
1075 citiri
Rusia ameninta Ucraina cu dublarea pretului la gaze

Rusia ar putea sa dubleze pretul la gaze pentru Ucraina, de la 264,30 de dolari pana la 500 de dolari, potrivit Gazprom.

"Consumatorii sunt ingrijorati de pretul gazului in trimestrul al patrulea din 2011, pentru ca, daca tineti cont ca in formula de calcul se ia pretul produselor petroliere, inclusiv in contractele viitoare, putem spune cu un mare grad de siguranta ca pretul pentru gaz in cazul contractelor pe termen lung poate ajunge la 500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi la sfarsitul anului 2011", le-a spus Miller jurnalistilor care l-au intrebat despre apropiatele negocieri pe aceasta tema dintre Rusia si Ucraina.

Potrivit agentiei RIA Novosti, premierul ucrainean Mykola Azarov a declarat luni ca va incerca sa obtina un pret mai mic pentru gazul rusesc sau taxe de tranzit mai mari, la intalnirea pe care o va avea marti cu premierul Vladimir Putin.

Ucraina, care a trecut prin doua "razboaie ale gazului" cu Rusia, vrea sa revizuiasca un contract de furnizare de gaz datand din 2009 si semnat de fostul premier Iulia Timosenko, pe motiv ca formula de stabilire a pretului, care ia in calcul pretul international pentru petrol, este incorecta si a obligat Kievul sa plateasca mai mult, intrucat preturile au crescut semnificativ.

In trimestrul al doilea, Ucraina plateste gazul rusesc cu 295,60 dolari pentru mia de metri cubi si se asteapta sa plateasca 350 de dolari in trimestrul al treilea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret gaze, #petrol, #gazprom, #ucraina, #gaze rusia , #stiri Gazprom