Rusia ameninta Turkmenistanul cu un razboi al gazului

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 11:56
1493 citiri
Rusia ameninta Turkmenistanul cu un razboi al gazului

Un nou razboi al gazului risca sa izbucneasca, de data aceasta intre Rusia si Turkmenistan, in conditiile in care autoritatile turkmene au invinuit Gazprom in legatura cu explozia produsa la gazoduct, relateaza AFP.

"Rusia s-ar putea lansa intr-un nou razboi al gazului, de data aceasta pe frontul sud-est cu Turkmenistanul", scrie Kommersant.

Ministerul de Externe din Turkmenistan a acuzat joi Gazpromul ca a redus brusc, cu 90%, volumul de gaz pompat, fara sa avertizeze Turkmengaz, potrivit Kommersant, ceea ce a provocat o explozie la gazoduct.

"Gazprom a cerut Turkmenistanului saptamana aceasta sa reduca livrarile, refuzand sa precizeze volumul redus, dar explicand ca Ucraina, principalul utilizator al gazului turkmen, a diminuat cantitatile cumparate de la Gazprom, din cauza crizei economice", explica ziarul. "Astfel, Rusia a decis sa foloseasca aceeasi arma cu Turkmenistanul ca cea din razboiul gazului cu Ucraina", potrivit sursei.

"Decizia Turkmenistanului de a face o legatura intre accident si reducerea aprovizionarilor cu gaz este, evident, provocata de situatia politica", scrie Vremia Novostiei.

Relatiile dintre cele doua state sunt incordate, de cand Turkemenistanul a lansat o licitatie internationala pentru construirea unui gazoduct, la doua zile dupa ce a esuat in a gasi un acord cu Moscova, scrie Kommersant. Rusia credea ca Gazprom va obtine acest contract, a precizat ziar

#Rusia, #Turkmenistanul, #razboi, #gaz, #explozie , #stiri Gazprom