Rusia a iesit la vanatoare pe terenul Nabucco

Marti, 30 Iunie 2009, ora 09:55
1582 citiri
Rusia a iesit la vanatoare pe terenul Nabucco

Rusia a semnat luni un acord cu Azerbaidjanul pentru cumpararea de gaz din aceasta fosta republica sovietica incepand din 2010, ceea ce risca sa puna intr-o pozitie dificila proiectul european Nabucco, privandu-l de o parte a aprovizionarilor, relateaza AFP, citat de Newsin.

Documentul a fost semnat de seful Gazprom, Aleksei Miller, si de presedintele Companiei nationale azere de petrol si gaz Socar, Rovnag Abdullaiev, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si azer, Ilham Aliev.

Vineri, Miller a spus ca "Gazprom ar putea cumpara gaz azer de la 1 ianuarie 2010". Miller a declarat luni ca la inceput Rusia va cumpara "500 milioane de metri cubi de gaz", dar conditiile acordului vor permite cresterea acestui volum, ulterior.

"Cred ca vom putea continua aceasta activitate, gandindu-ne la uriasele posibilitati si cantitati care vor exista", a declarat Medvedev.

Miller a mai spus ca gazul va fi destinat pietei interne ruse, mai ales regiunilor meridionale ale Rusiei.

Pana in 2007, Azerbaidjanul, ale carui legaturi cu Washingtonul nu erau pe placul Moscovei, cumpara gaz de la Rusia inainte de a renunta, in conditiile cresterii preturilor, crestere ceruta de Gazprom.

Daca volumele de gaz livrate Rusiei vor creste, acest lucru ar putea afecta proiectul european Nabucco.

Nabucco ar urma sa transporte din 2013 gaz din Marea Caspica spre Europa trecand prin Turcia, pentru reducerea dependentei europene fata de gazul rusesc. El ii face concurenta proiectului rus de gazoduct South Stream si este criticat de Moscova.

Insa, deocamdata Nabucco are probleme in a demara, mai ales din cauza reticentelor unor state din Asia Centrala de la Marea Caspica si din cauza ezitarilor Turciei.

Totusi, potrivit unui analist azer, acest acord "nu este semnalul ca Baku vrea sa coopereze mai mult cu Rusia decat cu alte state".

"Azerbaidjanul va fi capabil sa umple gazoductul ce aprovizioneaza Nord si sa ramana un partener viabil in alte proiecte, printre care Nabucco", a subliniat el. Un oficial din Socar a spus in aprilie ca tara sa este dispusa sa livreze opt miliarde de metri cubi de gaz pe an, in prima faza de functionare a Nabucco.

Insa si Moscova incearca sa-si asigure spatele. Luni, Miller a spus ca Gazpromul figureaza pe lista cumparatorilor potentiali de gaz din a doua transa a zacamantului din Shah Deniz, din Marea Caspica, la 70 kilometri sud-est de Baku.

"Dintre toti pretendentii, avantajul va fi rezervat Gazpromului, iar ceilalti vor propune un pret mai interesant" decat cel oferit de grup, a spus el.

Productia in Shah Deniz, zacamant cu rezerve estimate la 1.200 miliarde de metri cubi de gaz, a inceput in 2006 si o a doua faza va permite cresterea sensibila a productiei incepand cu 2015. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, # zacamant, # gaz, # nabucco, # rusia , #stiri Gazprom