Romgaz si Gazprom se intalnesc iar in acest an, pentru furnizarea unor date tehnice

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 14:16
1569 citiri
Romgaz si Gazprom se intalnesc iar in acest an, pentru furnizarea unor date tehnice

Reprezentanti ai producatorului national de gaze Romgaz se vor intalni pana la sfarsitul acestui an cu oficiali ai celui mai mare producator de gaze din lume Gazprom, pentru ca partea romana sa le furnizeze date tehnice privind infiintarea unor depozite de inmagazinare, a anuntat directorul Romgaz, citat de NewsIn.

"Echipele tehnice ale celor doua companii se vor intalni pana la sfarsitul acestui an, fie in Romania, fie in Rusia, pentru furnizarea datelor tehnice cerute, privind infiintarea unor depozite de inmagazinare in zona conductei de tranzit", a declarat joi directorul general al Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, in cadrul unei mese rotunde la Medias.

Aceste depozite trebuie sa fie construite la maxim 250 km distanta fata de conducta de tranzit, au mai spus reprezentantii Romgaz. Pe langa zona Roman-Margineni, se vor discuta si alte posibile locatii pentru depozitele de inmagazinare, a afirmat Marcel Adrian Piteiu.

Romgaz este totodata interesata sa exporte gaze, prin conducta Szeged-Arad si cea care urmeaza sa fie construita, intre Giurgiu si Ruse, dar dupa liberalizarea pretului de productie. Romgaz si Gazprom au semnat deja in luna iunie a acestui an un Memorandum de colaborare, care constituie baza viitoarei societati mixte care va dezvolta capacitati de inmagazinare in zona conductei de tranzit. Acesta a fost primul acord semnat dupa 1989 de cele doua companii.

Societatea mixta va fi detinuta in proportii egale, adica 50% de Romgaz si 50% de Gazprom, si fiecare dintre aceste doua companii vor imparti in mod egal investitiile si profitul. Pe 20-21 mai 2009, ministerul roman al economiei a intreprins o vizita in Federatia Rusa, delegatie din care au facut parte si reprezentanti ai Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si ai companiilor din domeniul energetic - Romgaz, Transgaz si Transelectrica.

In cadrul intalnirii, au mai fost abordate proiectele viitoarelor coridoare energetice si aspecte ale colaborarii in cadrul Comisiei mixte romano-ruse. De asemenea, reprezentantii Gazprom, Romgaz si Transgaz s-au mai intalnit si la Bucuresti, pe 29 octombrie 2008, despre posibila colaborare dintre gigantul rus si companiile romanesti pentru dezvoltarea capacitatilor de depozitare si de tranzit al gazelor pe teritoriul Romaniei si despre proiectul gazoductului South Stream. Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale.

Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii. Compania este totodata si operator de inmagazinare. sActionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romagaz, # Gazprom, # gaze, # depozite, # conducte, # tranzit , #stiri Gazprom