Putin: Rusia ar putea deveni un ''pivot'' in livrarile de gaze catre Europa si Asia

Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:15
1519 citiri
Putin: Rusia ar putea deveni un ''pivot'' in livrarile de gaze catre Europa si Asia

Acordul de furnizare a gazelor naturale catre China, semnat zilele trecute de concernul rus Gazprom, va permite in cele din urma Rusiei sa devina un "pivot" in livrarile de gaze catre Europa si Asia, a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin, adresandu-se participantilor la Forumul economic international de la Sankt Petersburg, relateaza Reuters.

Rusia si China au semnat la inceputul acestei saptamani un contract de furnizare de gaze naturale pe o durata de 30 de ani, in valoare de peste 400 de miliarde dolari, cu ocazia vizitei presedintelui rus in aceasta tara.

Directorul-executiv al Gazprom, Aleksei Miller, declarase anterior ca acordul cu China va influenta pretul la livrarile de gaze in Europa, intr-o declaratie facuta in cadrul aceluiasi forum de la Sankt Petersburg, dupa cum a relatat agentia oficiala de presa ITAR-TASS. "Presupunem ca incheierea acestui contract va avea un impact asupra preturilor la gaze pe piata europeana", a subliniat el.

Anterior, seful diviziei de exporturi a Gazprom, Aleksandr Medvedev, declarase ca Beijingul este dispus sa plateasca 25 de miliarde de dolari in avans, iar pretul gazelor furnizate Chinei va depasi "semnificativ" 350 de dolari pe mia de metri cubi. Tocmai acest pret a fost mentionat de majoritatea analistilor rusi. Cu toate acestea, pretul oficial al gazelor pentru China nu a fost facut public de catre parti, conform RIA Novosti.

#livrari gaze Rusia, #gaze rusesti, #gaze naturale Rusia China, #gaze Gazprom , #stiri Gazprom