Profitul Gazprom a scazut cu 62% in T1

Miercuri, 26 August 2009, ora 12:20
1681 citiri
Profitul Gazprom a scazut cu 62% in T1

Grupul rusesc Gazprom, cel mai mare producator de gaz din lume, a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit net de 103,7 miliarde ruble (2,3 miliarde euro), in scadere cu 62% fata de perioada echivalenta din 2008, pe fondul unor pierderi mari de curs valutar, potrivit Bloomberg, precizeaza NewsIn.

In primul trimestru al anului trecut, Gazprom obtinuse un profit net de 273,4 miliarde ruble.

Grupul a inregistrat o pierdere din diferente de curs valutar de 140,4 miliarde ruble, in conditiile in care moneda ruseasca s-a depreciat puternic, afectata de cea mai mare criza economica pe care o traverseaza Rusia in ultimul deceniu, arata o declaratie a conducerii companiei, publicata pe pagina de internet a Gazprom.

Veniturile grupului rusesc au crescut usor, pana la 931,4 miliarde ruble (20,7 miliarde euro), de la 911,75 miliarde ruble in primu trimestru din 2008. Vanzarile Gazprom au crescut cu 14%, la 676,5 miliarde ruble (15 miliarde euro), mai ales ca urmare a cresterii preturilor, de la o medie de 267,15 dolari/1.000 de metri cubi in primul trimestru din 2008 pana la 413,89 dolari/1.000 mc in primele trei luni din acest an.

Aceasta crestere a preturilor a permis grupului sa compenseze scaderea cererii, in special pe piata europeana - care reprezinta 65% din exporturi -, ca urmare a crizei economice si a conflictului intre Moscova si Kiev de la inceputul anului, care a intrerupt livrarile timp de doua saptamani.

In schimb, grupul a inregistrat o crestere puternica a cheltuielilor operationale, mai ales ca urmare a cresterii pretului la gazul cumparat din statee din Asia Centrala, potrivit comunicatului Gazprom.

Grupul este controlat de statul rus, care detine putin peste 50% din capitalul social. Gazprom controleaza un sfert din rezervele mondiale de gaze naturale si contribuie cu circa 8% la produsul intern brut al Rusiei.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#profit, #gazprom, #miliarde, #grup, #gaze, #criza , #stiri Gazprom