Presedintia UE este mai degraba optimista in privinta solutionarii crizei gazului

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 13:05
1098 citiri

Vicepremierul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia UE, a declarat joi ca este optimist, in limite rezonabile, in ceea ce priveste o reluare a livrarilor de gaz rusesc catre Europa dupa negocierile prevazute sa aiba loc la Bruxelles, relateaza AFP. "Se poarta negocieri in paralel la Moscova si la Bruxelles si cred ca putem fi optimisti, in limite rezonabile, privind revenirea situatiei la normal", le-a spus el jurnalistilor, la sosirea la o reuniune a ministrilor de externe europeni, la Praga. "Trebuie sa raspundem nevoii urgente" creata prin intreruperea livrarilor de gaz rusesc catre Europa via Ucraina, din cauza unui conflict privind pretul gazului intre Moscova si Kiev, a precizat viceministrul. Cele doua tari "trebuie sa isi indeplineasca obligatiile fata de consumatorii europeni", a adaugat el.


Reprezentanti ai Uniunii Europene l-au primit joi pe presedintele companiei ruse Gazprom , pentru a discuta despre o solutie la aceasta criza: trimiterea de observatori internationali in Rusia si in Ucraina, pentru a controla starea reala a livrarilor de gaz rusesc care tranziteaza fosta republica sovietica.


Inainte de negocierile de la Bruxelles, presedintii Gazprom si Naftogaz s-au intalnit in cursul noptii de miercuri spre joi la Moscova, pentru prima oara dupa 31 decembrie.


Vondra a pledat din nou pentru ca implicarea UE in diferendul ruso-ucrainean, pe care a vrut sa o evite initial, sa fie limitata. La fel ca si presedintele Comisiei Europene, Vondra a repetat joi, la Praga, ca nu exista o nevoie imediata ca europenii sa se implice in problemele aflate la originea conflictului.


Pe de alta parte, ministrul lituanian de externe, Vygaudas Usackas, sustine un angajament european mai puternic pe plan politic, pentru solutionarea crizei. "Imi imaginez cu greu ca Rusia si Ucraina isi pot rezolva problema fara o implicare puternica din partea UE", a spus el, cerand blocului european si sa isi intensifice eforturile pentru diversificarea surselor de aprovizionare energetica.


Ministrul german pentru afaceri europene, Günther Gloser , a avertizat ca "cele doua parti sa isi respecte angajamentele" privind livrarea de gaz si ca aceasta este "o chestiune de incredere".