Presedintele Ucrainei vrea sa modifice contractele de gaz cu Rusia, Timosenko neaga

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 10:07
1424 citiri
Presedintele Ucrainei vrea sa modifice contractele de gaz cu Rusia, Timosenko neaga

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a negat ca Ucraina ar vrea o revizuire a contractelor de livrare de gaz cu Rusia, in timp ce un reprezentant al Presedintiei de la Kiev a explicat ca o modificare este necesara, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

"In niciun caz nu avem nevoie sa modificam contractul. Si nimeni nu a ridicat aceasta problema. (...) Actele pe care seful (companiei ucrainene de hidrocarburi -n.red.) Naftogaz a plecat sa le semneze nu contrazic contractele", a spus ea, potrivit site-ului Guvernului ucrainean.

Anterior, reprezentantul presedintelui ucrainean pe probleme de energie, Bohdan Sokolovski, a explicat pentru postul de radio Ecoul Moscovei ca acordul din ianuarie este "discriminatoriu" fata de Kiev. "Viata dicteaza necesitatea revizuirii contractelor. A refuza sa faci acest lucru inseamna a pune in pericol cooperarea in sectorul gazului in general", a spus el.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a acuzat luni Ucraina ca vrea sa renegocieze modalitatile de tranzit pe teritoriul sau a gazului rusesc, pe fondul crizelor recurente dintre Moscova si Kiev care au perturbat in repetate randuri livrarile catre Europa.

"Nu platiti!", i-a spus Medvedev directorului grupului rus Gazprom, Aleksei Miller, care i-a prezentat o propunere a Ucrainei, ce se confrunta cu dificultati financiare, privind modificarea modalitatilor de plata a taxelor pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul sau.

"Trebuie sa actionam conform contractului semnat (in ianuarie de cele doua parti - n.red.) (...). Trebuie sa ne construim relatiile pe aceasta baza", a adaugat presedintele in cursul unei reuniuni la Kremlin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa. "Nu este nevoie sa inventam. Vremurile nu sunt foarte usoare nici pentru noi", a adaugat el.

"Ucraina a platit in totalitate gazul rusesc consumat in ultimele doua luni", a confirmat Miller in cursul intalnirii sale cu presedintele. "Dar intentionam sa le spunem partenerilor nostri ucraineni ca nu ar fi rau sa analizeze problema unei plati anticipate prin intermediul tranzitului gazului", a explicat el, fara a face mai multe precizari.

Rusia a platit in avans taxele pentru tranzitul gazului sau pe teritoriul Ucrainei pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2010, a adaugat Miller.

Orice amplificare a tensiunii dintre cele doua tari reprezinta o sursa de ingrijorare pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia. Din aceasta cantitate, 80% tranziteaza Ucraina. In luna ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare indelungata a livrarilor ruse, din cauza unui diferend comercial intre Kiev si Moscova.

Dupa o noua amenintare in iunie, relatiile dintre Ucraina si Rusia pareau sa se fi relaxat, iar Kievul a inceput sa isi umple rezervoarele, de care depinde aprovizionarea Europei in cursul iernii, si si-a platit facturile la timp.

UE a anuntat la inceputul lunii septembrie ca nu se mai teme de o penurie de gaz in iarna, dar a dat asigurari ca este in continuare vigilenta pentru a preveni eventuale sistari ale livrarilor din cauza unor diferende ruso-ucrainene.

La randul sau, premierul ucrainean Iulia Timosenko s-a aratat foarte optimista in 1 septembrie, dupa o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin. Ea a apreciat ca deja crizele gazului apartin trecutului.

#timosenko, #ucraina, #gaz, #contracte, #rusia, #criza gazelor, #kiev, #gazprom, #ue , #stiri Gazprom