Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele Gazprom crede ca formarea unui OPEC al gazului este inutila

Presedintele Gazprom crede ca formarea unui OPEC al gazului este inutila

Marii producatori de gaz nu sunt concurenti ci "parteneri naturali", deoarece cererea mondiala este puternica, prin urmare formarea unui cartel al gazului de tipul Organizatiei Statelor Producatoare de Petrol (OPEC) este inutila, a declarat, joi, presedintele Gazprom, Alexei Miller, citat de AFP.

"Asistam la o lupta mondiala pentru accesul la resursele energetice. In aceste conditii, principalii producatori de gaz nu mai sunt rivali, ci parteneri naturali", a declarat Miller.

"Structura care i-ar ingloba pe exportatorii de gaz nu poate fi aceeasi cu a unui cartel de genul OPEC", a adaugat acesta, cu toate ca, potrivit lui Miller, "un mecanism de coordonare a actiunilor este, desigur, indispensabil".

"Marii producatori de gaz sunt interesati sa se coordoneze referitor la strategiile pe termen lung in domeniile cercetarii, productiei si exporturilor de gaz, precum si in optimizarea proiectelor de investitii, cu scopul ca oferta sa fie corespunzatoare cererii", a mai spus Miller.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a calificat drept "interesanta", la inceputul acestei luni, "ideea unui OPEC al gazului", cu toate ca expertii considera imposibila aplicarea acesteia, din cauza specificitatii pietei gazului.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 740 ori