Presedintele bulgar: Romania poate intra in South Stream in dauna Bulgariei

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 00:19
1621 citiri
Presedintele bulgar: Romania poate intra in South Stream in dauna Bulgariei

Bulgaria este pe cale sa piarda proiectul energetic South Stream, a declarat presedintele bulgar Gheorghi Parvanov, facand referire la intelegerea dintre ministrul Economiei, Adriean Videanu, si conducerea Gazprom, transmite agentia de presa Focus, citata de Mediafax.

Presedintele bulgar a afirmat, intr-un interviu pentru postul de televiziune bTV, ca banuieste ca discutiile dintre partea romana si Gazprom se desfasoara de mai mult timp. Parvanov a criticat si oprirea a alte doua proiecte derulate in colaborare cu Rusia, oleoductul Burgas - Alexandroupolis si centrala nucleara Belene.

Intr-un interviu transmis in acelasi timp de postul concurent NOVA, premierul bulgar Boiko Borisov a afirmat, insa, ca nu sunt probleme cu South Stream, iar proiectul va fi implementat.

Publicatia rusa Kommersant a scris in editia de joi ca Gazprom va inlocui, probabil, Bulgaria cu Romania in proiectul South Stream, din moment ce Sofia a oprit celelalte doua proiecte energetice derultate impreuna cu Rusia, oleoductul Burgas - Alexandroupolis si Belene.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a aflat intr-o vizita la Moscova, la inceputul saptamanii, insotit de o delegatie formata din reprezentanti ai producatorului de gaze Romgaz Medias si ai transportatorului de gaze Transgaz Medias.

Subiectele abordate in cadrul intilnirii au vizat constructia unor depozite gaze in Romania, tranzitul gazelor rusesti prin Romania catre zona Balcanilor, investitii in productia de energie, pretul gazelor importate de Romania prin intermediari de la Gazprom si posibila constructie pe teritoriul Romaniei a unui segment al South Stream.

Videanu a declarat joi ca priveste "cu mult optimism" vizita de la Moscova si va furniza Gazprom pana la sfarsitul lunii august datele relevante pentru studiu de fezabilitate privind trecerea gazoductului South Stream prin Romania.

Gazoductul South Stream este una dintre solutiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principala tara de tranzit a gazului rusesc exportat in Europa, dupa ce livrarile au fost perturbate in mai multe randuri in ultimii ani de disputele dintre Kiev si Moscova privind tarifele de tranzit si datoriile partii ucrainene catre grupul rus.

South Stream va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre statele est-europene membre ale UE si apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anuntat, intr-un comunicat publicat saptamana trecuta, ca este pregatit sa inceapa constructia gazoductului South Stream in anul 2013. 

#romania, #bulgaria, #south stream, #gazoduct , #stiri Gazprom