Populismul umfla pretul gazului

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 10:53
1126 citiri
Populismul umfla pretul gazului

In timp ce tarile vecine au stiut sa-si negocieze cu Rusia aprovizionarea cu energie, Romania a pierdut pasul .

Populismul ridicat la rang de politica de stat pagubeste Romania, care risca sa iasa cu totul de pe harta energetica a Europei.

In timp ce Bucurestiul s-a pus de-a curmezisul Rusiei, speculand sensibilitatile trecutului, tari confruntate cu acelasi tip de probleme si cu o pozitie geostrategica mai putin favorizata decat Romania au reusit prin politici mai pragmatice sa se aprovizioneze cu gaz si petrol rusesti la preturi avantajoase pentru cetatenii lor.

Romania inca ar mai putea sa fie distribuitor atat pentru hidrocarburile din Rusia, cat si din statele din Asia Centrala, dar nu da semne ca e constienta de acest avantaj si mizeaza totul pe proiectul Nabucco.

Bulgaria, Grecia si Serbia au stiut sa speculeze, si in avantajul lor, dorinta Rusiei de a-si extinde retelele de dis-tributie a hidrocarburilor spre Europa Centrala si de Sud. Guvernul bulgar s-a ala-tu-rat, saptamana trecuta, pro-iectului ruso-italian South Stream. Desi parte si la cel concurent, sustinut de Uniunea Europeana si Statele Unite (Nabucco), Bulgaria nu a fost sanctionata de Bruxelles pentru demersul sau.

Romania ar mai avea 10% sanse, dat fiind ca rutele

South Stream se negociaza inca. Cu o capacitate de transport anuala de 30 miliarde de metri cubi de gaz, conducta South Stream va trece pe sub Marea Neagra, va intra in Europa prin Bulgaria, iar de acolo se va indrepta catre Italia, prin Grecia sau Romania, Ungaria si Austria. Deoarece Bucurestiul nu s-a aratat interesat, pe final au intrat sarbii in joc.

Vecinele noastre, mai pragmatice

Daca Moscova doreste acum sa dea o lovitura mortala proiectului concurent, traseul optim ar fi cel care se bifurca din Bulgaria spre Romania, Ungaria Cehia, Italia, Austria si Serbia, adica exact ruta pe care ar fi urmat-o si Nabucco. Nici celelalte state central-europene nu s-au ferit de cooperarea economica cu Rusia, daca aceasta s-a dovedit a fi avantajoasa.

In Cehia, de pilda, firma de gaze naturale Vemex a semnat un contract cu Gazexport, o unitate a Gazprom, pentru livrarea de gaze naturale. si in Estonia, Letonia, Lituania - tari care au si in prezent o relatie politica dificila cu Moscova - Gazprom intentioneaza sa construiasca un depozit de gaze naturale. Cauta insa si rute alternative pentru conducte, pentru a evita dependenta de tranzitul traditional din aceste state.

In Ungaria, Gazprom a castigat actiuni ale companiilor de gaze naturale si de energie, in 2006, in schimbul acordarii companiei germane E.ON a unei parti din terenurile Yuzhno-Russkoye din Serbia. Gazprom si ungarul MOL au format o companie care sa studieze o eventuala expansiune a conductei de gaze Blue Stream, care duce gazul din Rusia in nordul Turciei. Cat priveste Grecia, presedintele Putin a anuntat ca Atena este si ea interesata sa participe la constructia South Stream si este parte si la oleoductul Burgas-Alexandopolis.

Ce sanse mai are Nabucco?

Desi Uniunea Europeana sustine ca gazoductul Nabucco face parte din strategia de securitate energetica neatarnata Rusiei, analistii economici sustin ca realizarea magistralei South Stream scade considerabil sansele proiectului european. Costurile acestui gazoduct, cu o lungime de 3.300 kilometri, se ridica la aproximativ 4,6 miliarde de euro.

Daca lucrarile ar incepe in acest an, ar fi operational in 2011 si ar urma sa transporte gaze naturale din Azerbaidjan si Kazahstan, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pana in Austria. Analistii sustin ca doar cu gazul azer si kazah proiectul nu este rentabil economic. UE incearca sa atraga si Iranul, dar se loveste de embargoul american.

Expertul american Steve LeVine, corespondent pe probleme energetice pentru "The Wall Street Journal" si "The New York Times", a declarat pentru NewsIn ca, dupa ce Bulgaria si Serbia au batut palma cu Rusia pentru South Stream, proiectul Nabucco a primit o lovitura se-rioasa. "N-as spune ca Nabucco e mort, dar este bransat la aparate", a subliniat LeVine.

Bulgaria, "puntea" catre noua Rusie

"Romania trebuie sa devina o punte catre noua Rusie", declara presedintele american George W. Bush (foto), la 23 noiembrie 2002, in fata a mii de romani adunati in Piata Revolutiei. Dupa ce entuziasmul a trecut, politicienii de la Bucuresti nu au stiut cum sa puna in practica indemnul liderului de la Casa Alba. Lucru reusit de vecinii de la sud. La sase ani de la aparitia curcubeului, se dovedeste ca rolul de punte catre Rusia il joaca Bulgaria, si nu Romania.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/cum-ne-am-ars-cu-gazul-rusesc/339095/ target=_blank>Adevarul</a>