Polonia sesizeaza Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm in conflictul cu Gazprom

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 13:06
1494 citiri
Polonia sesizeaza Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm in conflictul cu Gazprom
sursa:saggas.com

Compania poloneza de gaz PGNiG a sesizat un tribunal de arbitraj din Suedia, din cauza impasului in discutiile cu societatea rusa Gazprom, privind reducerea pretului gazului, scrie marti cotidianul Kommersant.

Decizia PGNiG intervine dupa masuri similare ale altor consumatori europeni de gaz, precum societatea italiana Edison si cele germane RWE si E.On, care au apelat la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm pentru decizii privind scaderi ale pretului gazului.

Pana in prezent, numai Edison a avut succes, obtinand un discount de 200 de milioane de euro de la Gazprom.

Polonia cere din aprilie o formula renegociata de calcul a pretului gazului rus. Formula folosita in prezent, introdusa in 2006, este legata de pretul international al petrolului, care a crescut semnificativ intre timp.

In baza contractului cu Gazprom, Polonia poate apela la tribunalul de arbitraj daca partile nu reusesc sa ajunga la un acord in termen de sase luni.

PGNiG a platit 333 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz rus in 2009, cu 40 de dolari mai mult decat companiile germane. In 2010, pretul a crescut la 65 de dolari.

Gazprom nu a comentat informatiile.

#conflict Gazprom, #reducere pret gaz , #stiri Gazprom