Polonia cedeaza Gazprom 50% din compania care administreaza gazoductul Iamal-Europa

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 18:01
1562 citiri
Polonia cedeaza Gazprom 50% din compania care administreaza gazoductul Iamal-Europa

Dupa zece ani de negocieri Polonia si-a dat acordul de majorare a cotei-parti a companiei ruse Gazprom la societatea operatoare a gazoductului Iamal-Europa, Europolgaz, de la 48% la 50%, scrie publicatia rusa Kommersant, citata de
NewsIn.

In schimb, Rusia a acceptat ca Europolgaz sa treaca, pentru prima data dupa 1993, pe profit, adauga Kommersant.

In plus, monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom ar putea semna miercuri un contract cu compania poloneza PGNiG care presupune majorarea cantitatilor de gaz livrate catre Polonia de la 8 miliarde pana la 11 miliarde de metri cubi pe an, mai scrie publicatia rusa Kommersant.

Ministrul rus al energiei Serghei Smatko s-a intalnit marti la Moscova cu vicepremierul polonez Valdemar Pavlyak.

Potrivit lui Smatko, partile au convenit ca Gazprom si PGNiG sa detina cate 50% din actiunile companiei mixte Europolgaz, cum prevede acordul interguvernamental din 1993.

In prezent, scrie cotidianul rus, monopolurile energetice detin cate 48% din actiunile companiei mixte.

In acelasi timp, PGNiG controleaza indirect peste 50% din actiunile companiei operatoare a gazoductului Iamal-Europa, mai scrie Kommersant.

Sefului East European Gas Analysis, Mahail Korciomkin, a declarat pentru Kommersant ca acordurile ruso-poloneze reprezinta o victorie a Gazpromului.

Insa, subliniaza expertul, Rusia a trebuit sa accepte concesii serioase, intrucat, potrivit acordurilor din 1993, tarifele de tranzit pentru gazul rusesc nu trebuiau sa asigure profitul companiei Europolgaz. 

#europa, #gazoduct, #gazprom, #polonia , #stiri Gazprom