Piebalgs se teme ca "va fi o iarna grea"

Marti, 09 Iunie 2009, ora 14:25
1189 citiri
Piebalgs se teme ca "va fi o iarna grea"

Aceasta iarna "ar putea fi una grea" pentru ca nu toate problemele privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina au fost rezolvate, iar UE trebuie sa aiba proceduri clare in caz de urgenta, a declarat marti, la Bucuresti, comisarul pentru energie Andris Piebalgs, potrivit Newsin.

Comisarul pentru energie a spus ca UE este foarte implicata in gasirea unei solutii privind tranzitul gazului, incercand sa determine o colaborare intre Moscova si Kiev, dar ca problemele sunt departe de a fi complet rezolvate.

"Incercam sa angajam ambele parti in gasirea unei solutii permanente si stabile pentru problemele privind tranzitul gazului prin Ucraina. Cred ca suntem pe drumul cel bun, dar, totusi, aceasta iarna ar putea fi grea, ca sa fiu sincer. Deci nu toate problemele sunt rezolvate, dar suntem pe drumul cel bun", a declarat Piebalgs.

Intrebat daca se asteapta la o repetare a scenariului din ianuarie, cand tensiunile dintre Rusia si Ucraina au afectat tarile europene, Piebalgs a spus ca este dificil de facut o estimare.

"Trebuie sa lucram la interconectare si la proceduri de urgenta, pentru cazul in care ceva va merge prost. Am vazut cu totii declaratiile autoritatilor ruse de zilele trecute si chiar daca problemele sunt rezolvate pentru iunie, cine poate spune ce se va intampla in iulie sau august?", a remarcat, retoric, comisarul.

"Sistemul tot nu functioneaza perfect. Avem saptamana aceasta intrevederi la Moscova si la Kiev si vom discuta aceste probleme, dar nu exista o solutie rapida si simpla. E vorba despre multi bani si despre mult gaz. Sistemul anterior nu a fost foarte productiv, asa ca schimbarea sistemului si a relatiilor nu va fi usoara. De aceea spun ca trebuie sa fim bine pregatiti in caz de urgenta", a evidentiat Andris Piebalgs.

Oficialul UE a vorbit si despre dificultatile care apar in relatia dintre Gazprom si pietele europene. "Cumparam gaz rusesc, avem toate intentiile sa continuam sa cumparam gaz rusesc si Rusia are toate intentiile sa continue sa vanda gazul catre piata europeana. Intotdeauna vom avea dificultati in a accepta...(regulie de functionare ale pietei rusesti, n.r.).

Organizarea pietei gazului este diferita in Rusia fata de Europa. Noi respectam deplin acest lucru, respectam regulile rusesti pe piata ruseasca, Rusia respecta regulile UE pe piata UE. Nu va fi niciodata un proces usor, pentru ca Gazprom este un monopol de piata, iar noi aven o piata liberalizata si avem toate intentiile sa mentinem piata asa", a explicat comisarul european Andris Piebalgs. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #gaze, #interconectare, #rusia, #ucraina , #stiri Gazprom