Participantii la summitul de la Sofia promit sa amelioreze securitatea energetica a Europei

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 15:28
1281 citiri
Participantii la summitul de la Sofia promit sa amelioreze securitatea energetica a Europei

Circa 30 de tari producatoare si consumatoare de gaz din Europa Centrala si de Est, din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu si-au luat sambata angajamentul sa imbunatateasca securitatea energetica a Europei, intr-o declaratie adoptata la finalul summitului de la Sofia, relateaza AFP. 

Este nevoie de o "dezvoltare rapida a infrastructurilor internationale pentru gaz, a gazoductelor, terminalelor de gaz natural lichefiat si instalatiilor strategice de stocare pentru a garanta diversificarea aprovizionarilor cu gaz ale Europei in mod durabil si viabil", au subliniat reprezentantii tarilor invitate de presedintele bulgar Gheorghi Parvanov.

Participantii la acest summit organizat de Bulgaria, care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize energetice din istoria sa in luna ianuarie, cand au fost sistate livrarile de gaz rusesc via Ucraina, au insistat asupra faptului ca "toate tarile de tranzit al fluxurilor de gaz ar trebui sa asigure un transport fara probleme si o supraveghere eficienta a acestor fluxuri".

"Eforturile noastre comune trebuie sa fie concentrate pe crearea unui parteneriat strategic la nivel regional si mondial", au subliniat ei.

Fara a mentiona numele celor doua proiecte majore de gazoducte aflate in discutie - Nabucco, sustinut de UE, si South Stream, initiat de Moscova - participantii la summitul de la Sofia au pledat pentru realizarea "tuturor proiectelor gaziere din regiunile Marii Negre, Marii Caspice si din sud-estul Europei".

Ei au cerut favorizarea "tuturor proiectelor de infrastructuri care contribuie la importarea unor volume importante de gaz in Europa, la diversificarea surselor de aprovizionare si cailor de distributie si la reducerea riscurilor, inclusiv cel legat de tranzit".

Cele doua proiecte de gazoducte, in prezent concurente, s-au lovit de mai multi ani de problema finantarii.

Primul, South Stream, care urmeaza sa fie construit pe sub Marea Neagra, este promovat de grupul rus Gazprom si de cel italian ENI. Costul sau este estimat la 10 miliarde de euro.

Cel de al doilea, Nabucco, urmeaza sa ocoleasca Rusia si este sustinut de Uniunea Europeana si de Statele Unite. Acesta urmeaza sa aduca gaz din Asia Centrala si din Marea Caspica, traversand Turcia de la est la vest, Grecia, Bulgaria, Romania si Austria. Costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Bulgaria, dependenta in totalitate de gazul rusesc, nu a mai primit deloc in ianuarie, dupa inchiderea robinetelor in Ucraina din cauza unei dispute comerciale intre Gazprom si Kiev.

De atunci Sofia incearca sa obtina despagubiri, dar fara succes, pentru ca intermediarii refuza sa isi asume responsabilitatea. In aceste conditii, declaratia finala a summitului cere si "un mecanism international eficient de reglementare a diferendelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiecte gaziere , # gaze, # gazoduct, # finalizare , #stiri Gazprom