O noua criza a gazului, iminenta?

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 09:38
1138 citiri
O noua criza a gazului, iminenta?

Problemele financiare ale companiei ucrainene Naftogaz, care ar putea duce la anuntarea incapacitatii de plata a companiei, ar putea genera un nou conflict cu monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom, scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta in editia de joi, informeaza NewsIn.

"Peste cateva saptamani compania ucraineana Naftogaz ar putea anunta ca intra in incapacitate de plata, considera expertii. Saptamana trecuta guvernul ucrainean a permis companiei sa prelungeasca negocierile de reesalonare a datoriilor pana la 20 octombrie, desi data-limita de rambursare a datoriei de 500 milioane de dolari a expirat la 30 septembrie", scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.

"Desi reprezentantii companiei spun ca situatia este 'normala' si 'functionala', expertii considera ca problemele financiare cu care se confrunta compania ar putea genera o noua criza energetica in relatiile ruso-ucrainene", adauga publicatia rusa.

Seful serviciului de presa al Naftogaz, Vanlentin Zemlianski, a refuzat sa comenteze aceste presupozitii, scrie Nezavisiamaia Gazeta.

Intrarea companiei in incapacitate de plata este inevitabila, considera seful Centrului de cercetari energetice Konstantin Borodin.

In primul rand, pentru ca ministrul interimar de finante nu are dreptul sa semneze documentele in acest sens. Ucraina nu are de jumatate de an un ministru de finante legitim, a explicat expertul.

In al doilea rand, investitorii nu vor accepta propunerile Naftogazului din cauza neincrederii fata de guvern, a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #gaze, #probleme financiare, #monopol rusesc, #gazprom , #stiri Gazprom