O noua criza a gazelor, iminenta?

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 17:04
628 citiri
O noua criza a gazelor, iminenta?

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a spus miercuri ca Naftogaz Ucraina nu are fonduri pentru a efectua platile catre Gazprom pentru gazul livrat in luna decembrie, potrivit serviciului de presa al presedintelui ucrainean, relateaza RIA Novosti, scrie NewsIn.

"Compania (Naftogaz - n.r.) are lipsa de fonduri de peste 900 de milioane de dolari, suma pe care este obligata sa o vireze partii ruse pana la 11 ianuarie. In acesta situatie sunt nevoit sa cer sefului Bancii Nationale a Ucrainei (...) sa gaseasca o iesire din situatia data", se arata in comunicatul serviciului de presa al lui Iuscenko.

Iuscenko i-a cerut guvernatorului bancii nationale, Vladimir Stelimah, sa-l anunte despre decizia luata in acest sens pana miercuri seara.

De asemenea, Iuscenko a cerut miercuri Curtii de Conturi sa verifice activitatea financiara a companiei Naftogaz Ucraina in ceea ce priveste platile pentru gaz.

Ministrul ucrainean al energiei Iuri Prodan a dat insa asigurari miercuri ca Naftogaz Ucraina va achita la timp cele aproximativ 900 milioane de dolari pentru gazul din luna decembrie 2009, potrivit UNIAN.

"Foarte exact, pana la 11 ianuarie noi vom achita (facturile - n.r.). Suma este de 892 milioane de dolari", a precizat Prodan.

Anterior, companiile Gazprom si Naftogaz au convenit sa amane data de efectuare a platilor pentru gazul din luna decembrie de la 7 ianuarie la 11 ianuarie. Potrivit contractului semnat la inceputul anului 2009, Naftogaz se obliga sa plateasca facturile pentru gaz pe data de 7 a fiecarei luni. La prima abatere, contractul prevedea trecerea la sistemul de efectuare a platilor in avans.

La sfarsitul lunii decembrie, presedintele monopolului rus Gazprom, Aleksei Miller, a anuntat ca Ucraina si-a redus de la mijlocul lunii decembrie volumele de gaz achizitionate din Rusia, din cauza dificultatilor foarte serioase pe care Kievul le are in a-si plati importurile. Ucraina are "probleme foarte serioase cu plata livrarilor de gaz pentru decembrie", a afirmat Miller intr-o declaratie facuta la postul de televiziune Vesti, reprodusa de agentia RIA-Novosti.

De asemena, Gazprom considera "foarte serioasa situatia cu privire la plata pentru livrarile din decembrie", a subliniat Miller.

In acelasi timp, premierul rus Vladimir Putin a avertizat in repetate randuri ca Rusia va intrerupe livarile de gaz catre Ucraina in cazul neplatii facturilor.

Declaratiile ruso-ucrainene pe tema gazelor sunt urmarite atent de europeni, care, la inceputul anului 2009, au avut de suferit aproape doua saptamani de pe urma intreruperii livarilor ruse de gaz in plina iarna, din cauza unui diferend intervenit intre Kiev si Moscova legat de plata facturilor si de pretul gazului. UE primeste din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% din aceste livrari trec prin Ucraina, care este tara de tranzit.

#criza, #gazelor, #rusia, #urcraina, #naftogaz, #gazprom , #stiri Gazprom