Nord Stream a luat de la banci 3,9 miliarde euro pentru prima faza a proiectului

Marti, 16 Martie 2010, ora 15:08
1281 citiri
Nord Stream a luat de la banci 3,9 miliarde euro pentru prima faza a proiectului

Consortiul Nord Stream a obtinut o finantare in valoare de 3,9 miliarde euro de la 26 de banci si garantii pentru imprumuturi de la agentii de credit din Germania si Italia, ceea ce ii va permite sa inceapa lucrarile la gazoduct luna viitoare, relateaza Financial Times, citat de NewsIn.

Directorul financiar al consortiului, Paul Corcoran, a declarat ca totul este acum pregatit pentru inceperea constructiei.

El a mai spus ca situatia dificila provocata de criza financiara a influentat modul de finantare a conductei, desi costurile de finantare nu au crescut semnificativ, pentru ca dobanzile s-au redus, in timp ce marjele au crescut.

"Situatia din pietele financiare este radical diferita.

In urma cu trei ani, unele banci erau gata sa ofere credite de 1 sau 1,5 miliarde euro si sa isi asume riscurile aferente.

Am fi putut incheia afacerea cu un numar mic de banci", a declarat Corcoran, adaugand ca, in prezent, bancile sunt mult mai atente, dupa ce lichiditatile disponibile s-au subtiat semnificativ.

Pentru a asigura finantarea proiectului, Nord Stream a obtinut garantii pentru 80% din fonduri de la agentiile pentru export Sace si Hermes, precum si o garantie din partea guvernului german.

Proiectul Nord Stream nu a fost afectat de scaderea cererii de gaze naturale, ca urmare a recesiunii, a spus Corcoran, subliniind faptul ca scaderea productiei de gaze din Europa este estimata sa provoace un deficit de 200 miliarde metri cubi pana in 2030. Consortiul Nord Stream a anuntat ca finantarea a fost suprasubscrisa in procent de 60%.

Cele 3,9 miliarde euro reprezinta 70% din costurile primei faze a proiectului.

Restul de 30%, circa 800 milioane euro, urmeaza sa fie acoperite de actionarii Nord Stream: Gazprom (cu o participatie de 51%), grupurile germane BASF/Wintershall (20%) si E.ON Ruhrgas (20%) si grupul olandez Nederlandse Gasunie (9%).

Costul total al proiectului este estimat la 7,4 miliarde euro.

Nord Stream vrea sa inceapa in acest an sa caute finantare pentru a doua faza a proiectului, in care capacitatea conductei va fi dublata la 55 miliarde metri cubi pe an.

Nord Stream, proiect condus de Gazprom si menit sa ocoleasca Polonia si statele baltice, cu care Rusia nu are relatii bune, ar urma sa lege Vyborg, Rusia, de Greifswald, Germania, pe o distanta de 1.220 kilometri, trecand pe sub Marea Baltica prin teritorii martime ruse, finlandeze 

#nord, # stream, # banci, # euro, # proiect , #stiri Gazprom