NIS vrea sa devina lider regional in productia de combustibili

Joi, 05 Martie 2009, ora 09:35
1227 citiri
NIS vrea sa devina lider regional in productia de combustibili

Compania petroliera sarbeasca NIS, preluata recent de Gazprom Neft, filiala petroliera a Gazprom, vrea sa devina lider regional in productia si exportul de combustibili, a declarat un reprezentant al NIS, citat de Reuters. 

"Din 2012, productia va fi extinsa", a spus, in cadrul unui interviu, directorul executiv al NIS, Kiril Kravcenko, numit de Gazprom Neft.

"Vom destina exporturilor 50% din productia noastra si vom incerca sa tranformam Serbia intr-o baza pentru exporturile in regiune, dar si catre alte destinatii", a adaugat seful NIS.

In februarie, Gazprom Neft a platit 400 milioane euro pentru 51% din actiunile NIS si s-a angajat sa faca investitii suplimentare de 547 milioane euro, in cadrul unui acord energetic mai amplu intre Serbia si Rusia.

NIS are monopol in prelucrarea titeiului brut in Serbia, detinand, de altfel, cele doua rafinarii din tara. Kravcenko a spus ca noua conducere a NIS "va cauta sa diversifice sursele de aprovizionare cu titei ale Serbiei".

Presa sarba a scris saptamana aceasta ca reprezentantii NIS si ai guvernului vor negocia luna aceasta majorarea preturilor la combustibili.

La inceputul saptamanii, NIS a lansat o cerere de oferte pentru achizitia de echipamente pentru rafinaria de la Pancevo, prima investitie dupa preluarea de catre Gazprom Neft.

Compania nu va investi in viitorul apropiat si in cealalta rafinarie din Serbia, de la Novi Sad, care dispune de tehnologie mai noua, a mai spus Kravcenko.

Grupul rusesc ia in considerare, de asemenea, eventualitatea preluarii unui pachet de control la combinatul chimic Petrohemija.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Livrările de telefoane iPhone au înregistrat o scădere de aproape 10% în primul trimestru al acestui an, afectate de intensificarea competiţiei venite din partea producătorilor de dispozitive...
#combustibili, #export, #gazprom, #lider, #nis, #productie , #stiri Gazprom